Tek tip şarj mümkün, peki gerekli mi?

Geçtiğimiz hafta gazetelerde ilginç bir haber vardı. Buna göre, Avrupa Parlamentosu önümüzdeki dönemde AB sınırları içinde satılacak tüm mobil elektronik cihazlarda aynı standarda sahip şarj bağlantı noktalarının kullanılması için yaptırım hazırlığı içinde olduğunu açıkladı. Bu açıklama sonrasında tüm dikkatler Apple firmasına döndü. Bilindiği gibi 2012 yılında duyurduğu iPhone5 ile birlikte Apple, kullanımı çok zor olan ve çok yer kaplayan 30 pin bağlantıyı ‘Lightning’ adını verdiği yeni nesil ufak bağlantıya bıraktı

Aydın BOLKAR Teknoloji
19 Mart 2014 Çarşamba

Şekil olarak uzaktan bakıldığında Micro USB bağlantıya çok benzeyen Lightning bağlantı özelliğinin en önemli farkı şarj kablosunun iPhone ve iPad cihazlara her iki şekilde de takılmasına olanak sağlaması. Özellikle karanlıkta ve araba vs. kullanırken bakmadan kullanabilme açısından çok rahat olan bu kullanım, konu Micro USB olunca tam tersine dönüyor. Oldukça ince ve keskin uçlara sahip adaptörü kullanırken bugüne kadar bir adet telefon, bir adet de portatif hoparlörün bağlantı noktasını kırdım. Elektronik cihazları oldukça titiz kullanan biri olarak bu tip bir uygulamanın cihaz tasarımlarında USB bağlantı noktalarında önemli bir güçlendirme yapılmasını da gerekli kılıyor.

Apple’ın bu noktada diğer üreticilerden farklı bir yol izliyor olmasının bir diğer nedeni de aksesuar pazarı. Diğer üreticiler ile aynı bağlantı standartlarını kullanmaya başlaması, Apple’ın bu taraftaki hâkim ve ulaşılmaz konumunu yitirmesi anlamına gelir.

Bu tarafta en olması mümkün gözükmeyen olasılık bence Apple’ın mevcut standartlarından ödün vermesi.

Hep birlikte göreceğiz.