22 Mart 1931 – William Shatner doğdu

Dizilerden de tanıdığımız, Uzay yolu serisinin “Kaptan Kirk”ü William Shatner 22 Mart 1931’de Montreal, Kanada’da dünyaya geldi.

Metin DELEVİ-Sento ALMALEH Kavram
19 Mart 2014 Çarşamba

Annesinin de, babasının da ailesi Avrupa göçmeni Yahudilerden oluşan William Shatner, okul yıllarını doğduğu Montreal’de geçirdi. Aynı yıllarda Montreal çocuk tiyatrosunda da görev aldı. Liseden sonra Montreal’deki McGill Üniversitesi’nde ekonomi eğitimi aldı. Shatner sonraki yıllarda verdiği röportajlarında, öğrencilik yıllarını geçirdiği Montreal’de kendisinin de anti-semitik olaylara da bizzat şahit olduğunu belirtti.

William Shatner, 1952’de üniversiteden mezun oldu. Üniversite sonrası bir süre yöneticilik yapan Shatner, daha sonra Ottowa’daki Kanada ulusal tiyatrosuna katıldı. Burada bir takım irili ufaklı rollerde oynayan Shatner, ilk Broadway gösterisini ise 1956’da gerçekleştirdi. William Shatner’in sinema kariyeri ise resmi olarak 1951’de başlamış olsa da, gerçek anlamda oynadığı ilk sinema filmi 1958 yılında Yul Brynner ile oynadığı ‘Karamazov kardeşler’ isimli film oldu. O tarihten sonra Shatner, bir Hitchcock filmi olan ‘Cam Göz’ deki başrol oyunu da dahil birçok filmde rol aldı. Ancak büyük çıkışını 1966 yılında üstlendiği Uzay Yolu serisindeki Kaptan Kirk rolü ile gerçekleştirdi. Shatner’i tarihe geçiren bir olay ise 22 Kasım 1968 günü gösterilen bir bölümde gerçekleşti. Shatner o bölümde Teğmen Uhura rolündeki aktris Nichelle Nichols’u öptü. Bu öpücük Amerikan televizyonlarında gösterilen bir beyaz aktör ile bir siyah aktrisin gerçekleştirdiği ilk öpüşme sahnesi olarak tarihe geçti.

David Fisher tarafından yazılan ve 2008 yılında ‘Up till now’ ismiyle yayınlanan otobiyografisi de bulunan Shatner, hem Hollywood’daki hem de Kanada’daki ünlüler kaldırımında yıldızı bulunan ender kişilerden biri oldu. Ayrıca Shatner’i özel yapan bir diğer olay ise ABD’nin üç büyük TV kuruluşu olan NBC, CBS ve ABC’de de dizilerde oynayan ilk Kanadalı oyuncu  olmasıdır. Shatner, 2005 yılında ‘Boston Legal’ adlı dizide oynadığı ‘Danny Crane’ rolü ile hem Emmy hem de Golden Globe ödüllerinin sahibi oldu. Son olarak CBS tarafından 2010 yılında yayınlanan “S#*! My Dad Says” adlı dizide oynadı. Her iki dizi de ülkemizde yayınlandı ve beğenilerek izlendi.

 

Başından dört evlilik geçiren Shatner’ın, hepsi de Gloria Rand ile yaptığı ilk evliliğinden olan üç çocuğu var. Wîlliam ‘Bill’ Shatner halen 2001 yılından beri evli olduğu Elizabeth Anderson Martin ile yaşıyor.