Auschwitz’in dövme aletleri bulundu

Auschwitz’teki mahkûmları damgalamak için kullanılan dövme aletleri 70 yıl sonra ortaya çıktı

Dünya
19 Mart 2014 Çarşamba

Polonya’da Auschwitz Ölüm Kampı’nın özgürleştirilmesinden 70 yıl sonra Yahudi mahkûmları damgalamak için kullanılan dövme aletleri bulundu. Metal plakalara yerleştirilmiş iğnelerden oluşan dövme aletleri, SS askerleri tarafından Auschwitz’e gönderilen mahkûmların damgalanmasında kullanılıyordu.

Auschwitz Müzesi Yöneticisi Piotr Cywinski dövme aletlerinin bulunmasını  ‘son yılların en önemli keşfi’ olarak nitelendirdi.

Cywinski, “Bunca zaman sonra orijinal dövme aletlerine ulaşabileceğimize inanamazdık. Buradan kurtulan mahkûmlar öldükçe dövmeler ve görüntüleri de birer birer azalıyordu. Fakat bulunan damgalar tarihin bu acı verici döneminde olanları onlarca yıl sonra bile anlatabilecek,” dedi.

Bazı mahkûmların göğsünden birçoğunun ise bilek veya kollarından damgalı sayılar Auschwitz’te insanlığın düştüğü korkunç uçurumu gösteren bir sembol olarak görülüyor.

Mahkûmların damgaladığı tek kamp olan Auschwitz’te kimlik numaraları ilk yıllarda mahkûmların giysilerine dikiliyordu. Dövme yöntemi giysilerin eskiyerek aşınması ve çırılçıplak soyulan mahkûmların öldürüldükten meydana gelen kimlik karmaşası sebebiyle geliştirilmişti.