İsrail- Gazze sınır geçişi yeniden açıldı

Dünya
19 Mart 2014 Çarşamba

Geçtiğimiz hafta Gazze’den İsrail’e yapılan roket saldırıları nedeniyle kapatılan sınır kapısı pazar günü yeniden açıldı

Geçtiğimiz hafta Gazze’den İsrail’e yapılan roket saldırıları sonrasında kapanan Kerem Şalom sınır kapısı pazar günü yeniden açılarak enerji problemi çeken Gazze’ye yakıt aktarımına başlandı. Mısır hükümetinin Mısır ile Gazze arasında kaçakçılık amacıyla kullanılan tünelleri kapatması üzerine Hamas’ın yönetimdeki Gazze bir süredir enerji problemi yaşıyordu.

Gazze’de yaşanan enerji probleminin derinleşmesi nedeni ile İsrail Savunma Bakanı Moşe Ya’alon cumartesi günü sınır kapısının tekrar açılması için yetki verdi. Bununla beraber pazar günü açılan kapıdan 500 bin litre yakıt ve 160 ton tüp gaz geçerken Gazze’deki termik santral için ayrıca 250 bin litre daha yakıt geçişi yapıldı.

İran’ın desteklediği İslam Cihad Örgütü, geçtiğimiz hafta Gazze’den İsrail’e 60’ın üzerinde roket saldırısı düzenlerken, İsrail de saldırılara aynı şekilde karşılık vermiş ve çatışmalar süresince Kerem Şalom sınır kapısı kapatmıştı. BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un kınadığı saldırılar ateşkes sağlandıktan sonra sona ermişti.