İran yasaklanan nükleer parçaların peşinde

Dünya 0 yorum
19 Mart 2014 Çarşamba

ABD’li bir yetkili Tahran’ın paravan şirketler ve sahte belgeler aracılığıyla gizlice nükleer silah malzemesi tedarik etmeye çalıştığını açıkladı

Amerikalı bir yetkili pazar günü yaptığı açıklamada, İran’ın nükleer programını sınırlandırmaya yönelik imzaladığı taslak anlaşmaya rağmen nükleer silah üretiminde kullanılabilecek yasaklanmış olan birtakım malzemeleri temin etme girişimlerinin devam ettiğini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanı’nın Uluslararası Güvenlik ve Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesinden Sorumlu Yardımcısı Vann Van Diepen, İran’ın halen aktif bir şekilde paravan şirketler kurarak nükleer programını destekleyen faaliyetlerini gizlemeye çalıştığını belirtti.

Temin edilen ürünlerin geçen yıl Tahran’la P5+1 ülkeleriyle imzalanan ve İran’ın ekonomik ambargonun gevşetilmesi karşısında nükleer programın sınırlandırılmasını kapsayan anlaşmayı ihlal etmediği belirtildi.

Ancak bu ticari girişimler 2006 yılında BM’nin İran’la diğer devletler arasında nükleer silah veya füze geliştirilmesinde kullanıma müsait malzemelerin alışverişini yasaklayan kararını ihlal ediyor. Batılı uzmanlar, İran’ın  nükleer faaliyetleri kapsamında dikkat çekmeden yürüttüğü parça temin etme girişimlerinin  yıllar öncesine dayandığına dikkat çekiyorlar.

Öte yandan, 18 Mart’ta Viyana’da gerçekleştirilen nükleer görüşmelerin bir sonraki turunda İran’daki Arak ağır su reaktörünün geleceği ve uranyum zenginleştirme düzeyi gibi konuları ele alındı. Taraflar aynı zamanda geçtiğimiz yıl Cenevre’de varılan ön anlaşmadan yola çıkarak İran’ın nükleer faaliyetleri üzerindeki anlaşmazlıkları temmuz ayına dek çözüme ulaştıracak kalıcı bir anlaşmaya imza atmak için çalışmalarını sürdürdüler. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, pazar günü İran ulusal kanalından yaptığı açıklamada, “Müzakerelerin bu turu öncekilere kıyasla daha ciddi ve daha zorlu geçecek,” diyerek herhangi bir anlaşmaya varılabileceğini tahmin etmediğini dile getirmişti.

1 Yorum