ÇELİKPALA: “Ukrayna’da olanlar Türkiye’yi zorda bırakacak”

Ukrayna’da yaşanan gelişmeler ABD ve AB’yi Rusya ile karşı karşıya bırakırken, bu durumdan küresel ekonomi kadar Türkiye gibi bölgesel aktörler de doğrudan etkilenecek. Ukrayna ve Kırım’daki gelişmeleri Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı ve bölge uzmanı Doç. Dr. Mitat Çelikpala ile tartıştık

Dünya
19 Mart 2014 Çarşamba

KIRIM STRATEJİK OLARAK ÖNEMLİ

“Kırım stratejik olarak çok önemli bir yerde. Rus donanması orada, kaybedilmemesi gerekiyor; burada da geri adım atarlarsa oyun bitecek. Daha da önemlisi Ukrayna’da başarısız olunursa yeni sokak hareketi bu sefer Moskova’da olacak, bunu engelleyemezler.”

BU GERGİNLİK SİSTEMİ ZORLAYACAK

“Büyük bir savaşa döneceğini sanmıyorum. Aktörler buna hazır değiller. Rusya bu anlamda kendisini daha güvenli hissediyor. Fakat tüm bu yaşananlar küresel sistemi zorlayacak.”

İÇ POLİTİKAYI ETKİLER

“Türkiye Kırım meselesinde Tatarları çok önemsiyor. Karadeniz politikası da bu çerçevede gelişti. Ukrayna yönetimindeki Kırım’da, Türkiye Tatarlara istediği her türlü desteği verebildi. Rusya buna izin vermez. Dışişleri bakanlığı verilerine göre Türkiye’de 4 milyon Kırım Tatarı var. Kırım’da ise 260 bin. Bu durum iç politikayı da, Türkiye’nin Türk dünyası politikasını da etkiler.”

  Karel Valansi'nin söyleşisi için tıklayın

https://www.salom.com.tr/haber/90394