13,7 milyar yıl sonra Büyük Patlama’nın izleri halen uzayda

ABD’li bilim insanları evreni ve içindeki tüm maddeleri meydana getiren, 13,7 milyar yıl önce olan Büyük Patlama’nın uzay boşluğundaki kozmik izlerini saptamayı başardılar.

Dünya
18 Mart 2014 Salı

Açıklama 17 Mart Pazartesi günü, Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, The University of Minnesota, Stanford University,  California Institute of Technology ve NASA'’nın  Jet Motorları Laboratuvarları’nın bilim adamlarından oluşan bir araştırma ekibinin  basın toplantısında  yapıldı. 

 

Büyük Patlama teorisine göre bildiğimiz manada evren ve içindeki tüm galaksiler bir toplu iğne başından bile milyonlarca defa daha küçük bir maddeden patlayarak meydana geldi.(*)

Bilim insanları yıllardır böylesine küçük bir oluşumun patlayıp genişleyerek dev evreni saniyenin küçük bir kesirinde (saniyenin trilyonda biri) yaratmasındaki inanılmaz süratin uzay boşluğunda bıraktığı kozmik kanıtları araştırıyorlar.

Bulunan kozmik izler Büyük Patlama’nın  deneysel izahı için büyük önem taşıyor. 

Söz konusu kozmik iz, bilim adamlarının uzay boşluğunda gözledikleri çok zayıf bir ışık kaynağının incelemeler sonucu 14 milyar yıl öncesine ait olduğunun belirlenmesi üzerine ortaya çıktı. 

Arizona Devlet Üniversitesi’nden Lawrence Krauss, AP ajansına yaptığı açıklamada  buluşu yapan ekibin Nobel ödülüne aday olacak seviyede önemli bir keşifte bulunduğunu belirtti.

  

(*)Burada topluiğne başından bile milyonlarca defa daha küçük analojik olarak büyük patlamanın başlangıcını izah etmek için kullanılmıştır. Üç İngiliz Astrofizikçi  Steven Hawking, George Ellis ve Roger Penrose 1968 ile 1970 yılları arasında yayınladıkları ve  Albert Einstein’ın Relativite teorisine dayandırdıkları tezlerde Zaman ve Uzayın başlangıcının maddenin başlangıcı ile aynı olduğunu belirtmişlerdi.

Dolayısı ile toplu iğne başı bir analojidir. Ancak sorulması gereken soru şudur; peki önce ne vardı? Kimse bilmiyor...