Almanya’da 50 yıl sonra çocuklar için Tevrat basıldı

2. Dünya Savaşı’ndan evvel Yahudi kültürüne ait Almanca kitaplar konusunda dünyanın sayılı zengin ülkelerinden olan Almanya’da 50 yıl sonra ilk defa çocuklar için Tevrat basıldı.

Dünya 0 yorum
18 Mart 2014 Salı

Almanya’da çocuklar için Tevrat en son olarak 1964 yılında Abrascha Stutschinsky tarafından yazılmıştı.

Çocuklar için özel resimli Tevrat Kitabı’nın yazarları  49 yaşındaki Hanna Liss ve 56 yaşındaki Bruno Landthaler, 2002 yılından beri böyle bir eseri günümüzün Alman Yahudi çocuklarının kütüphanesine koymak için uğraşıyorlardı.

Evli çift Liss ve Landthaler’i Almanca resimli Tevrat yazmaya iten ilk sebep aslında çocuklarına kutsal kitabı resimlerle anlatan Almanca bir kitap bulmakta çektikleri zorluk oldu.

Üç çocuğu da Yahudi okuluna giden çift Almanya’da bu konuda bir boşluk olduğunu fark etti ve kendi kitaplarını yazmaya karar verdiler.

Liss, Heidelberg Üniversitesi’nde Tevrat ve Yahudi Teolojisi üzerine profesör sıfatı ile öğretim üyeliği yapıyor, kocası Landthaler ise Yahudilik ve teoloji üzerine aynı üniversitede lisans öğrencisi.

Liss ve Landthaler’in çocuklar için yazdığı resimli Tevrat, büyük ölçüde Ortaçağ’ın en büyük Yahudi filozof ve Hahamı Rashi’nin Tevrat yorumlarını içeriyor.

Yazar çift 6 ile 14 yaşındaki çocuklar için yazdıkları Tevrat kitabına  büyükler için de pasajlar koymuşlar.

Böylece büyükler de çocuklarına kitabı okurken sinagogda öğrendikleri bilgileri tazelemiş olacaklar...

 

1 Yorum