107 yaşındaki Suriyeli mülteci Almanya’da torunun torunu ile buluştu

Suriyeli 107 yaşındaki mülteci kadın Sabria Khalaf oğlu Kenan ile iç savaşın yaktığı ülkesinden yedi ay önce ayrılarak ilk olarak Türkiye’ye sığındı.

Dünya
18 Mart 2014 Salı

Bir süre Türkiye’deki mülteci kampında yaşayan Khalaf ve oğlu, ardından Yunanistan’a oradan da Almanya’ya gitti.

107 yaşındaki büyükanne, Almanya’da torununun torunu olan 33 günlük ailenin en küçük ferdi kız bebek ile bir araya geldi.

Khalaf’ı Almanya’da 20’den fazla aile yakını karşıladı.

107’lik Khalaf’ın Yunanistan’daki mülteci kampından Almanya’ya naklini ve oturma izni almak için bir Alman milletvekili ve Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck özel çaba sarfetti.

AP ajansının haberine göre adı açıklanmayan milletvekili Khalaf’ın hikayesini Munih’te çıkan günlük bir gazete olan Sueddeutsche Zeitung’da görünce konuyu Almanya Cumhurbaşkanı’na  iletti ve yaşlı kadına şimdilik geçici bir izin alındı.

Şimdi yetkililer Khalaf’ın Almanya’da kalıcı olarak ikamet  izni alması için yapılması gereken işlemleri hızlandırmaya çalışıyorlar.

Avrupa Birliği yasaları gereği bir mültecinin sığınma talebini ilk girdiği gümrük kapısının bağlı olduğu ülkeye yapması gerekiyor, dolayısı ile Khalaf için bu ülke Yunanistan.

Suriye’de iç savaş başladığından beri binlerce kişi AB üyesi Yunanistan’ın karasularından ülkeye girerek sığınma talebinde bulundu.