Amerika 2015’te Suudi Arabistan’dan daha fazla petrol üretebilir

Uluslararası Enerji Kurumu’nun (International Energy Agency) tahminlerine göre, ABD gelecek sene dünyanın en büyük petrol üreticisi olabilir.

Dünya
17 Mart 2014 Pazartesi

Kurum, ABD’nin dünyanın en büyük petrol üreticisi olmasının arkasındaki sebebi, Texas, Kuzey Dakota ve Pennsylvania’daki zengin petrol yatakları kadar Amerikan petrol çıkarma teknolojisindeki yenilikler ile izah ediyor.

ABD’li üreticiler, 1950’lerden beri bilinen petrol ve doğal gaz çıkarma yöntemi olan  ‘fracking’ metodunu daha da geliştirerek, geçmişte ulaşılması ekonomik olarak verimli olmayan, çok derindeki petrol kaynaklarını yeryüzüne çıkarabiliyor. 

Fracking denen bu yöntemde çok derinde bulunan petrol kaynağına içinde özel kimyasallar bulunan su enjekte edilerek petrol alanında hidrolik bir basınç elde edilmesi sağlanıyor.

 Siyah altın insan yapısı basıncın yarattığı çatlaklardan sızarak daha evvel açılmış kuyuya doluyor. Daha sonra yer altındaki kuyuya dolan ham petrol pompalarla yüzeye çıkarılıyor. 

Uluslararası Enerji Kurumu’nun verilerine göre, Ekim 2013’te ABD toprağından çıkan günlük petrol  miktarı 7,8 milyon varildi.

Bu rakam 1995’ten bu yana ilk kez ABD’nin ürettiği petrol miktarının  ithalatı geçmesine neden oldu. 

Endüstri uzmanları 2016 yılında ABD’nin kendi topraklarından çıkaracağı petrol miktarının günde 9,5 milyon varile ulaşacağını tahmin ediyor. 

Uzmanlar, ABD’nin dünya  petrolüne olan bağımlılığının  son yirmi yıldır  sürekli bir azalma içinde olduğuna dikkat çekiyorlar.