Ukrayna, namluların gölgesi ve Yahudiler

Ukrayna’da Yahudiler, Rusya’nın müdahalesine sebep olarak gösterdiği, ‘ülkede etnik Slavlara ve Yahudilere karşı ırkçılığın artığı’ şeklindeki iddiasının asılsız olduğunu belirttiler.

Dünya
17 Mart 2014 Pazartesi

Ukrayna Başhahamı Moshe Ruven Asman’a göre ülkede Yahudilere karşı bir hareketten söz etmek söz konusu değil.

Asman ve meslektaşı Rav Vadim Rabinoviç kişisel gözlemleri ile yetinmeyerek Ukrayna çapındaki değişik bölgelerdeki dindaşlarını telefonla arayarak bir araştırma yapmışlar.

Hahamların çıkardığı sonuç; Ukrayna’da sokaklara yansıyan tepki bir antisemitizm veya ırkçılıktan ziyade  ulusal bir hareket. 

Aynı zamanda Ukrayna Yahudi Cemaatleri Kongresi Başkanı olan Rav Vadim son olayları şöyle değerlendiriyor: “Ulusçuluk (Nationalism) ile Nazizim arasında çok büyük fark vardır, Moskova devamlı olarak bu iki kavramı karıştırıyor.” 

Ukrayna’da Rus yanlısı eski Başkan Viktor Yanukovich’in yolsuzluklara bulaşmak ve halk gösterilerinde polisi şiddet kullanmaya teşvik etmek dolayısı ile azledilmesinden sonra, Rus ordusu Ukrayna’nın doğu bölgelerinde birçok stratejik yere askeri yığınak yaparak yerel askeri birlikleri kuşatma altına aldı.

16 Mart Pazar günü Kırım’da Rusya’nın güdümünde yapılan referandumda halka  bölgenin Rusya’ya bağlanmasını isteyip istemediği soruldu.

Batılı ülkeler ve ABD, Rusya’nın adeta zorla yaptırdığı bu oylamayı tanımayacaklarını belirterek, Rusya’nın bölgeye asker çıkarmasını eleştiriyorlar.

ABD Başkanı Barack Obama ve Almanya Başbakanı  Angela Merkel basına yaptıkları açıklamalarda, Rusya’nın Kırım’da  uyguladığı politikanın değişmemesi halinde yaptırımlar ile karşı karşıya kalacağının altını çiziyorlar.