Map iletişim üç büyük starı Türkiye’ye getiriyor

Üç efsane müzik adamı, David Helfgott, İtzhak Perlman ve Zbigniew Preisner, Türk müzikseverlerle buluşmak üzere önümüzdeki aylarda MAP İletişim ve PİU Music organizasyonuyla İstanbul’a geliyorlar. Yapı Kredi Bankası’nın ana sponsorluğunda düzenlenecek üç konseri konuşmak üzere Map İletişim’in ortaklarından Selim Sefada ile bir araya geldik

TUNA SAYLAĞ Sanat
10 Mart 2014 Pazartesi

MAP’i bize tanıtır mısınız, ilgi alanında ne gibi etkinlikler var?

MAP (Media and Project), ağırlıklı olarak bir organizasyon ve etkinlik yönetimi şirketi olarak 2008 yılında kuruldu. Ancak 2009’dan itibaren özellikle yabancı içerikli konserler, şovlar ve müzikaller üzerine yoğunlaştı. Mesela geçtiğimiz dönemlerde Elton John, Rihanna, Duran Duran ve Tony Bennett’i getirdik. Kısa bir süre önce çok başarılı bir organizasyon olan Andre Rieu konserini düzenledik. Gördüğü ilgi üzerine önümüzdeki 27 ve 29 Kasım günlerinde gerçekleşecek iki konser için daha anlaştık. Bunun dışında Ben 10 Live, Bugs Bunny gibi çocuk müzikalleri yaptık, sömestr tatilinde yurt dışından sihirbaz getirdik. Her sene çocukların çok sevdiği Bubble Show’ları düzenliyoruz. Ağırlıklı olarak aile ve yetişkin eğlencesine odaklıyız.

 Bu sene Yapı Kredi Bankası’nın 70. kuruluş yılı münasebetiyle üçlü bir konser paketi hazırladık. 16 Nisan’da David Helfgott, 29 Nisan’da İtzhak Perlman ve 8 Mayıs’ta da Zbigniew Preisner sahne alacak. Her üç konser de Harbiye’deki İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek. David Helfgott, bildiğiniz üzere hayatı Shine filmine konu olmuş çok ünlü bir piyanist; İtzhak Perlman yaşayan en büyük efsane keman virtüözü, geçen sene de burada bir konser vermişti; Zbigniew Preisner ise dünyanın en önemli film müziği bestecisi. Bu yıl ‘En İyi Yabancı Film’ Oskar’ını kazanan ‘La Grande Bellezza’nın soundtrack’i Preisner’in ‘Requiem for my friend’ albümünden alınmış. Dolayısıyla böyle bir üçleme yaptık.

Ayrıca BKM ile ortak yaptığımız projeler var. 14 Mayıs’ta Aerosmith ve 26 Mayıs’ta Justin Timberlake konserleri gerçekleşecek. Anlayacağınız nisan ve mayıs aylarını oldukça yoğun geçireceğiz.

Helfgott ve Perlman daha önce de Türkiye’de konser vermişlerdi. Çok talep edildikleri için mi tekrar getirtiyorsunuz?

Evet, bu iki müzik adamına inanılmaz alaka var. Bir de İstanbul’da mekân kapasiteleri çok sınırlı, biletler hemen tükeniyor. Dolayısıyla isteyip de seyredemeyen bir kitle her zaman oluyor. Biz de bu talebi göz önüne alarak bu isimleri tekrar getirtiyoruz. Andre Rieu’de de aynı şey oldu. Yerler dört ay önceden tükendi ancak sanatçının yoğun programı nedeniyle o tarihte ikinci bir konser organize edemedik, o yüzden önümüzdeki Kasım’a iki konser için anlaştık, biletleri de yakında satışa çıkacak.

 Türkiye’de son üç-dört seneye baktığınızda konser, sergi, resital, tiyatro olsun, her türlü sanat etkinliğine ilgi büyük. Bir yükseliş trendi var bu konuda. Yabancı sanatçıların dünya turneleri kapsamında rotalarına aldıkları bir ülke durumuna geldik. Neredeyse gelmeyen sanatçı kalmadı. Ayrıca insanlarımızın bütçelerinden sanata ayırdıkları harcamalar da arttı.

Bu üç özel isim Yapı Kredi’nin tercihi miydi?

Geçen sene Yapı Kredi, İtzhak Perlman konserine sponsor olmuştu. Biz 70. yılları için bir yerine birkaç etkinlik yapmalarını önerdik. Tek etkinlikten bir hafta söz ediliyorsa, üç etkinlik aylar boyunca konuşulmaya devam ediyor. Önceden yapılan reklam çalışmalarını da katarsak yaklaşık dört-beş ayı kapsayan bir iletişim paketi sunduk Yapı Kredi’ye. Kurumun sanata olan katkısı ve bizim yönlendirmelerimizle güzel bir proje hazırladık.

Bazı organizasyonlar ortak hazırlanıyor, mesela siz de bu projede PİU ile çalışmışsınız, bunun nedeni nedir?

Bu ortaklıktan çok bir güç birliği. Her şirketin kendine has bir çalışma yöntemi ve profesyonellik alanı var. Biz pazarlama ve satış, PİU da klasik müzik sanatçıları alanında uzman. Bu güç birliği hem ekonomik hem işin başarıyla yürütülmesi açısından çok yararlı oluyor.

Bilet fiyatları bazen seyirciyi zorluyor…

Bu kapasite ile doğru orantılı; Türkiye’de mekân ve sanatçı fiyatları çok pahalı. Sponsorsuz hiçbir proje yapılamıyor. Maliyet hesapları yapılınca maalesef o fiyatlar çıkıyor ve daha aşağı inmemize imkân olmuyor. Son dönemdeki döviz fiyatları da malum… Ancak İtzhak Perlman ve Andre Rieu konser fiyatları geçen senekiyle aynı olacak.

İstanbul sanatçılar için nasıl bir cazibe merkezi?

İstanbul’un jeopolitik konumu çok merkezi. Sanatçıların hem Avrupa hem Asya turneleri için çok elverişli bir yerde. Ayrıca son yıllarda Avrupa’da süren krize karşın Türkiye’deki ekonomik istikrar, sanatçıların buraya yönlenmelerine neden oldu. Gelen bütün sanatçılar Türkiye’den çok etkilenerek dönüyorlar, kendilerinin ve menajerlerinin ülkeye olan bakış açıları son yıllarda olumlu anlamda çok değişti. Türkiye’yi mutlaka turne kapsamına alıyorlar.