ikincikat’ta yarının oyunları

Erdoğan MİTRANİ Sanat
12 Mart 2014 Çarşamba

Geçen hafta  ikincikat-karaköy’de bir basın toplantısına davet edildim. Sami Berat Marçalı, bu yaz sezonu kapamayacaklarını söyleyerek yaz programını açıkladı; daha doğrusu Sami, programı biz oradaki davetlilerle beraber oluşturdu.

Haftalarca önceden beri başlattıkları bir anketle, izleyicinin en çok ilgileneceği dört konu seçilmişti. Sırasıyla ‘dönüşüm’, ‘ahlak’, ‘adalet’ ve ‘medya’ konuları, seyirciler tarafından en çok izlemek istedikleri olarak seçilmişti.

İstanbul tiyatrolarında ilk kez uygulanacak olan bu proje yapısal olarak da çok ilginçti, çünkü bütün ekipler tamamen şansa bağlı olarak kurayla oluşturulacaktı.

İlk kurayı benim çekmemi istediler. Böylece ‘dönüşüm’ konulu oyunun yazarı Firuze Engin belirlenmiş oldu. Firuze’nin çektiği kura yönetmeni Berfin Zenderlioğlu‘nu, onun çektiği kura da oyuncularını belirledi, vs.vs.

Bu keyifli ve eğlenceli kura çekiminin sonucunda dört ekip tarafından oluşturulacak dört oyun seçilmiş oldu. Böylece ilginç ve heyecan verici bir maceranın da ilk adımı atılmış oluyordu. Oyunlar 15 Mayısa kadar yazılıp bu tarihte provalara başlanacak ve ilk sahneleme 16 Temmuz’da yapılacak.

ikincikat’ın projesinin ayrıntılarına ait bültenini aşağıya alıyorum:

 

ikincikat-tiyatro

Yazın tiyatro mu olur?

#YarınınOyunları’nda kura çekimi 1 Mart’ta gerçekleştirilen basın toplantısında gerçekleşti. Seyircilerin oylarıyla belirlenen konu başlıkları, seyircilerin gözleri önünde yazan, yöneten ve oynayan sanatçılara teslim edildi.

Kolektifliği ve belirsizliği önemli bir noktada tutan projede seyirciler her zamankinden çok daha önemli. 16 Temmuz-27 Eylül tarihleri arasında sahnelenecek oyunlar, 28 Eylül’de yine seyircilerin katılımıyla gerçekleştirilecek bir panelle son bulacak. İlk adımı onlarla atılan projenin son sözünü yine seyirciler söyleyecek. Yaza özel gerçekleştirilecek bu proje aşağıdaki ekiplerden belirtilen tarihlerde izlenebilir.

#YarınınOyunları

 proje tasarım: Sami Berat Marçalı

#YarınınOyunları 1 DÖNÜŞÜM

Yazan: Firuze Engin

Yöneten: Berfin Zenderlioğlu

Oynayanlar: İbrahim Halaçoğlu, Tolga İskit

Oyun tarihleri: 16/17/18/19/23/24/25/26/30/31 Temmuz - 24 Eylül

#YarınınOyunları 2 AHLAK

Yazan: Deniz Madanoğlu

Yöneten: İlyas Odman

Oynayanlar: Banu Çiçek Barutçugil, Canan Atalay, Esra Dermancıoğlu, Selen Uçer

Oyun tarihleri: 1/2/6/7/8/9/13/14/15/16 Ağustos - 25 Eylül

 

#YarınınOyunları 3 ADALET

Yazan: Özer Arslan

Yöneten: Onur Karaoğlu

Oynayanlar: Aziz Caner İnan, Barış Gönenen, Murat Mahmutyazıcıoğlu, Neslihan Arslan, Özge Keskin

Oyun tarihleri: 20/21/22/23/27/28/29/30 Ağustos - 3/4/26 Eylül

 

#YarınınOyunları 4 MEDYA

Yazan: Sabahattin Yakut

Yöneten: Doğu Akal

Oynayanlar: Goncagül Sunar, Heves Duygu Tüzün, İpek Banu Kılar

Oyun tarihleri: 5/6/10/11/12/13/17/18/19/20/27 Eylül

 

#YarınınOyunları Panel

28 Eylül - 17:00