Soykırım kurbanlarına mal iadesi için Polonya’ya çağrı

İngiliz milletvekilleri, Polonya Başbakanı’na yazdıkları mektupta Polonya’dan II. Dünya Savaşı sırasında el konulan Yahudilere ait malların iade edilmesini istedi

Dünya
3 Mart 2014 Pazartesi

Bir grup İngiliz milletvekili, Polonya Başbakanı Donald Tusk’a mektup yazarak, II. Dünya Savaşı sırasında varlıklarına el konan Yahudilerin, mallarını geri verme konusunda ülkesine daha fazla baskı yapmasını istedi. Milletvekilleri kendileri de sorumluluk üstlenerek, İngiltere’nin Soykırım kurbanlarına mallarının geri verilmesi, verilemiyorsa da bunla ilgili tazminat ödenmesi için daha fazla çalışacaklarını belirttiler.

Lordlar Kamarası Büyük Komitesi geçtiğimiz haftaki toplantısında, 2014 yılında Uluslararası Soykırım Anma Birliği (IHRA) başkanlığını yürütecek İngiltere’nin öncelikle ele alacağı konuları kararlaştırmak üzere toplandı. Toplantıda kendisine bildirilen mal iade ve tazminat taleplerini ısrarla dikkate almayan Polonya hakkında da görüşüldü. Günümüzde Polonya’da savaşta çalınan ve yağmalanan özel mülk ve malların iadesiyle ilgili bir kanun bulunmuyor.

İngiliz politikacılar imzaladıkları mektupta, “Polonya’nın bugün artık yaşlanmış olan Holokost kurtulanlarına, ailelerine ve tüm kurbanlara karşı bir sorumluluğu bulunuyor. Polonya, Nazilerin el koyduğu ve daha sonra gelen komünist rejimlerin millileştirdiği bu malları sahiplerine iade etmelidir,” ifadelerine yer verdi.

Milletvekillerinin bu talebi İngiltere Yahudi Cemaati’nin çatı kuruluşu olan Board of Deputies of British Jews, Soykırım Eğitimi Fonu ve Yahudi Mülteciler Birliği tarafından da destekleniyor.

Kuruluşun Başkanı Vivian Wineman, İngiltere’nin IHRA başkanlığına gelmesi ile Holokost döneminde el konulan malların iadesiyle ilgili uluslararası kuralların ciddi şekilde uygulanması konusunda büyük umutları olduğunu belirtti.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague de yayınladığı açıklamada, IHRA başkanlığı döneminde İngiltere’nin Holokost eğitimini yaygınlaştırmaya eğileceğini dile getirdi.