‘Japon Schindler’in öyküsü New York’ta sergilenecek

‘Japon Schindler’in hikâyesini gün ışığına çıkaran araştırmacılar, II. Dünya Savaşı sırasında Almanya ile Japonya’nın müttefik olmalarına rağmen Japon halkının Yahudilere karşı düşmanlık beslemediğini kaydetti

Dünya
12 Mart 2014 Çarşamba

On bin Yahudi’yi Nazilerden kurtardığı için ‘Japon Schindler’i olarak adlandırılan Chiune Sugihara’nın hikâyesini anlatan kısa film, New York’taki Japon Fuarı’nda gösterilecek.

Son yüz yıllık Japon kültürünü kutlama amacıyla Japonya Haftası kapsamında sunulacak on dakikalık kısa filmde, II. Dünya Savaşı’nın hemen öncesinde, Litvanya Büyükelçisi Yardımcısı olan Chiune Sugihara’nın, Tokyo’dan aldığı emirlere karşı çıkarak, Avrupa’dan kaçan yaklaşık 6 bin Yahudi’ye turist vizesi vererek hayatlarını kurtarışının hikâyesi anlatılıyor.

Sugihara’nın deniz yoluyla Japonya’ya kaçmasını sağladığı Yahudilerin hikâyesi daha önce de 1979’te Rav Marvin Tokayer’in yazdığı ‘Fugu Plan’ adlı kitapta ele alınmıştı fakat The New York Times’ın haberine göre film, hikâyenin gizli kalmış ve az bilinen yönlerine de dikkat çekiyor. Diğer bir Japon vatandaşı olan Tatsuo Osako da, savaş sırasında Japonya Turizm Bürosu’nda görevli olmasından faydalanarak, Rusya’nın Vladivostok limanından  kalkan gemide yolculara eşlik etmiş ve  herkesin sağlam bir şekilde Japon limanı Tsuruga’ya varmasını sağlamıştı.

Japon araştırmacılar, Sugihara ve Osako’yu  araştırırken elde ettikleri bilgilerin ışığında, ülkeleri o zamanlarda Nazi Almanya’sının müttefiki olsa da Japonların antisemit olmadıklarını belirtti.

The New York Times’a yaptığı açıklamada sıradan vatandaşın hükümetten farklı bir gündemi olduğunu söyleyen Rav Tokayer, “Sokaktaki adam Tsuruga’ya varan Yahudi’ye dostça ve iyi niyetle yaklaşarak destek olmuştur”, diyerek  sözlerini noktaladı.