Fas Kültür Bakanı’na antisemit yayınları engelleme çağrısı

SWM Kazablanka Kitap Fuarı’nda antisemit içerikli kitapların engellenmemesi üzerine Fas Kültür Bakanı’na yayınların engellemesi çağrısında bulundu

Dünya
12 Mart 2014 Çarşamba

Yahudi insan hakları örgütü Simon Wiesenthal Merkezi (SWM), Fas Kültür Bakanı Muhammed Amin Sbihi’ye Kazablanka Kitap Fuarı’nda antisemit içerikli yayınların yer almasını engellemesi için  geçen sene yaptığı çağrıyı yineledi. Daha önce benzer bir çağrı yapılmasına karşın Sbihi nefret söylemleri içeren kitapların fuardan kaldırılması konusunda başarılı olamamıştı.

SWM, SIEL Uluslararası Yayımcılık ve Kitap Fuarı olarak bilinen ve geçtiğimiz ay Kazablanka’da düzenlenen etkinlikte yer alan Yahudilik karşıtı söylemler içeren, tahrik ve fitne amaçlı yayınların isimlerine her yıl yayınladığı raporun beşincisinde yer verdi. Bu kitaplar arasında ‘Büyük Aldatma: Yahudiler Gerçekten Seçilmiş İnsanlar mı?’ da yer alıyor.

SWM’nin Uluslararası İlişkiler Direktörü Dr. Shimon Samuels konuyla ilgili olarak, “Böylesine nefret söylemleri içeren nifakçı girişimler başarısızlığa mahkûmdur ve hem kültür hem de eğitim ortamını zehirlemektedir,” dedi.

Samuels, Haziran 2013’te bakanlık tarafından SWM’ye gönderilen mektuba gönderme yaparak verilen sözlerin tutulmasını istedi. Söz konusu mektupta, Fas Kültür Bakanlığı ırkçılığı kışkırtan, nefret söylemleri içeren hiçbir kitabın Kazablanka Kitap Fuarı’nda ya da bakanlık bünyesine düzenlenen herhangi bir etkinlikte yer bulmayacağını ve bakanlığın bu konuda gereken tedbirleri alıp, mevcut önlemleri de güçlendireceğini belirtmişti.

Samuels, Bakan Sbihi’nin mektubunda yer alan ‘geçen sene fuarda sergilenen kitapların Arap-İsrail çatışması ve Filistin direnişi ile ilgili olduğu için bu kapsama girmediği ve yasal olduğu’ iddiasını da reddetti.

SWM, Fas Kültür Bakanı’na verdiği sözü tutması ve 2015’te düzenlenecek Kazablanka Kitap Fuarı’nda ırkçılığı kışkırtan ve nefret söylemleri içeren tek bir kitap bile bulunmaması için gereken önlemlerin alınması konusunda yeniden çağrıda bulundu.