Netanyahu müzakere sürecini uzatmak istiyor

İsrail Başbakanı Netanyahu, beş günlük ABD gezisinin ardından yaptığı açıklamada tarafların taslak anlaşmayı imzalaması halinde görüşmelerin bir yıl daha uzatılması gerektiğini belirtti

Dünya
12 Mart 2014 Çarşamba

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Filistinlilerle daimi bir barış anlaşmasına imza atabilmek için her iki tarafın da ABD’nin önerdiği taslak anlaşmayı kabul etmesi halinde bir seneye daha ihtiyaçları olduğunu belirtti.

Pazar günü İsrail Radyosu’nda yayınlanan röportajda Netanyahu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin ‘önerilerini’ geleceğin anlaşmasının ilkeleri olarak gördüğünü yineleyerek, “Kerry’nin önerilerini görüşmelerin devam edebilmesi için önümüzü açan yollara benzetiyorum. Görüşmeler en azından bir sene daha devam etmeli ancak Filistinlilerin bu önerileri kabul edeceklerini sanmıyorum, şu ana kadar böyle bir niyetlerini olduğunu görmedim,” dedi.

Taslak anlaşmanın şartlarını görüşmek için ABD Başkanı Barack Obama ile 17 Mart’ta bir araya gelecek olan Filistin lideri Mahmud Abbas ise çıkmaza giren barış müzakerelerini yoluna koymayı hedefliyor.

Ancak Abbas cuma günü yaptığı açıklamada Netanyahu’nun İsrail’in bir Yahudi Devleti olarak tanınması talebini reddettiğini bir kez daha dile getirdi. Filistinlilerin bu talebi reddetmelerinin altında Arap İsrail Savaşları sırasında evlerini terk etmek zorunda kalan Filistinli mültecilerin durumlarının görmezden gelinerek geri dönüş haklarının ellerinden alınacağından korkmaları yatıyor.

Filistin Başmüzakerecisi Saeb Erekat pazar günü İsrail Ordu Radyosu’na yaptığı açıklamada, “İsrail’in durumu İsrailliler tarafından belirlenmeli, Filistinliler değil,” dedi.

İsrail’in barış görüşmeleri kapsamında söz verdiği gibi 104 Filistinli mahkûmdan son kalan grubun 29 Mart’ta serbest bırakılmasını beklediklerini belirten Erekat sözlerine şöyle devam etti: “Ancak mahkûmlar serbest bırakıldıktan sonra görüşmeler dokuz aylık sürecin son günü olan 29 Nisan’a kadar devam edebilir. Aksi takdirde Abbas’a görüşmelere son vermesi gerektiğini söyledim.”

Erekat ayrıca İsrail’in kurulacak Filistin Devleti’ni 1967 Savaşı’ndan önceki sınırlara göre tanımasını gerektiğini savundu. O savaştan sonra İsrail Batı Şeria, Kudüs’ün doğusunu ve Gazze’yi ele geçirmişti.

İsrail ise bahsedilen sınırlara dönmenin İsrail için savunması mümkün olmayan sınırlar anlamına geleceğine dikkat çekti.

Öte yandan Netanyahu, cuma günü İsrail televizyonu Channel 2’ye verdiği röportajda, barış anlaşmasının imzalanabilmesi için Batı Şeria’da bulunan bazı yerleşim birimlerinden vazgeçeceklerini kaydetti. Netanyahu, “Elimizden çıkacak yerleşim birimi sayısını mümkün olduğunda kısıtlamaya çalışacağız. Hiçbir İsrailliyi savunmasız bırakmayacağız,” diye konuştu. Filistinliler ise Batı Şeria’nın önemli bir kısmını kapsayan yerleşim birimlerinin, barış görüşmelerinin ana hedefi olan ortak sınırı olan bir devlet kurma fikrine engel olduğunu açıkladı.

İsrail’in 1967’de ele geçirdiği bölgelerde yaptığı yerleşim birimleri uluslararası kanuna göre illegal sayılıp birçok ülke tarafından protesto ediliyor.