Leyla Alaton: Yönetimde daha çok kadın olsun

Golden Age Leyla Alaton’u ağırladı

Toplum
12 Mart 2014 Çarşamba

Ester Büyükbolafya


Yaşları ilerlese de sosyal yaşamlarında hâlâ var olduklarını hisseden 65 yaş üstüne kucak açan Golden Age Komisyonu’nun geleneksel ‘Dayanışma Günü’ 4 Mart Salı günü gerçekleşti

 Sunuculuğunu Luis Karmona’nın üstlendiği dayanışma gününde açılış konuşmasını Golden Age Komisyonu Başkanı Lida Sarfati yaptı.

Sarfati sözlerine dernek, kurum başkan ve yöneticiler ile misafirlere katılımları ile kendilerini onurlandırdıkları için teşekkür ederek başladı. “Bu yıl Golden Age Komisyonu on ikinci yaşını kutluyor. Bizler, altmış beş yaş üzeri katılımcılarımıza sahip çıkan onları sevgimizle, ilgimizle kucaklayan mutlu bir aileyiz,” dedi. Komisyonun kuruluşundan bu yana önemli yollar kat ettiklerini, önceleri birkaç gönüllü hanım ve evlerinde yaşamlarını sürdüren elli kadar katılımcıyla arada çalışmalara başlayarak bugünlere geldiklerine değindi ve “Her iki yakadan katılımcılarla gerçekleştirdiğimiz kültürel faaliyetler ve gezilerle büyüklerimizin sıcak yüreklerini mutlu etmeye çalışıyoruz,” sözleriyle devam etti. Golden Age Komisyonu’nun faaliyetlerinin her geçen gün arttığını vurguladı. Lida Sarfati konuşmasını Can Yücel’in ‘Hayatınız Seçtiğiniz Kadındır’ sözleri ile sürdürdü: “Ne güzel açıklamış. Zeki bir kadına rastlarsanız zekânız, bilgili bir kadına rastlarsanız bilginiz gelişir diye belirtmiş şair. Kadın evinin kraliçesidir, yuvasında huzur verendir. Çocuklarını sabır ve özveriyle hayata hazırlayandır. Kadının emeği ile yuvasının bereketi artar. Kadın annedir, üretkendir, emektardır, can verendir”  Sarfati katılımcıların Kadınlar Günü’nü kutlayıp, nice güzel etkinlikleri paylaşmak temennisi ile sözü Luiz Karmona’ya bıraktı.

Karmona, mart ayının ilk haftası kutlanan ‘Girişimcilik Haftası’nın amacının iş dünyası ve iş adamlarını topluma daha yakından tanıtmak ve özellikle gençleri girişimciliğe özendirmek olduğuna değindi. Komisyon olarak girişimcilik konusunda herkesin yakından tanıdığı Alarko Yönetim Kurulu Üyesi Leyla Alaton’u davet ettiklerini belirtti ve girişimcilik dünyası ile ilgili bilgi ve tecrübelerini paylaşması için Alaton’u kürsüye davet etti.

Alaton, hanımlara; “Güzel yaşlardasınız. Çocuklarınıza, torunlarınıza girişecekleri işler için istedikleri sermaye için destek verin. Akraba ile iş yapılmaz dense dahi verin ve unutun. Öyle bir miktar verin ki o para geri gelmez ise de üzülüp aile arasında kırgınlık olmasın. Babam da ben de insanlara hep güvendik. Tabi ki hayal kırıklığına uğrayana kadar. Hiç bir zaman ön yargılı olmadık. O zaman şüpheci de olmuyorsun. Aile ortaklığı olabilir. Ben bugün ne öğrendim ise babamdan öğrendim. Çok prensip sahibi bir insandır. Bizi de öyle yetiştirdi. Ortak yaptığımız tüm işlerde anlaşmalar yaptık. Yarın ayrılacakmışız gibi,” dedi ve rahat konuşmayı ve paylaşmayı sevdiğini, ruhen neşe veren ve enerjisini yüksek tutan kişilerle birlikte olmaya çalıştığını belirtti. Ardından okuduğu okullara ve o dönemde gittiği gençlik derneklerine değinen Alaton hafta sonları büyükannesinde kalarak kuzenleri ile büyük bir zevkle Amikal’e gittiğini anlattı ve şöyle devam etti; “Notre Dame de Sion Fransız Lisesi’nde arkadaşlarım o dönemin en parlak öğrencilerindendiler. Ancak hemen hemen hepsi mezun olduktan kısa bir süre sonra evlendiler. Onlar için çok üzgünüm, yazık oldu. Çok iyi yerlere gelebilirlerdi. Çalışkandılar, başarılıydılar. Bugün pek çok yere o kadınlar gelmeli. Daha çok kadın cemaat işlerinde görev almalı. Hatta kadın başkanlarımız olmalı. Örneğin gelecek dönemde cemaat başkanı neden bir kadın olmasın?” dedi.

İş dünyasındaki başarıları ve Türkiye Fransa ilişkilerindeki katkılarının yanında sanat, kadın hakları ve farklı sosyal sorumluluk projelerinde oynadığı aktif rol nedeniyle Leyla Alaton’a  Légion d’honneur nişanı verildi. Bundan duyduğu mutluluğa da değinen Alaton hislerini katılımcılar ile paylaştı.

Alaton, ABD’de Fairleigh Dickinson  University’nin İşletme bölümünü tamamladıktan sonra New York University’de Endüstri Psikolojisi dalında master yaptıktan sonra Üzeyir Garih’in yanında çalışmaya başladığını anlattı; “Kızlarımızın, kadınlarımızın eğitimine önem vermeliyiz. Her işin başı eğitimdir. Kadının ekonomik özgürlüğü bağımsızlığı için de önemli bir faktördür. Çünkü hayatta maddi, manevi istediklerimizi yapabilmemiz sadece ekonomik bağımsızlıkla mümkün. Parasını kendi kazanan, başkasının eline bakmayan kadının alternatifleri farklı olur. Katlanmama, çekip gidebilme seçimi olur. Çocuklarını alıp, onlara kendi bakabilme alternatifi olur. Bağımsızlık da budur. Onun için kadının iş hayatına girmesi, kendi parasını kazanması, ekonomik özgürlüğü olması çok önemlidir.”

Konuşması süresince hep neşeli, açık sözlü ve enerjik olan Leyla Alaton ile oldukça dinamik bir tempoda geçen günde konuklar kendisini yakından tanımaktan büyük keyif aldılar.