Netanyahu’dan Türkiye’ye mesaj

Netanyahu, yabancı gazetecilere, İsrail’in geçen hafta el koyduğu gemiden çıkan ve İran’ın Gazze’deki Hamas yönetimine gönderdiğini iddia ettiği silahları gösterdiği basın toplantısında Türkiye’ye mesaj gönderdi. Netanyahu Türkiye ile ilişkilerine yönelik, “Türk halkına mesajım, Türkiye ile eskiden olduğu gibi ilişkilerimizin iyi olmasını istiyoruz” dedi. “Yakın zamanda bir uzlaşı olacak mı ?” şeklindeki soruya ise Netanyahu, “Umuyorum, olacak” cevabını verdi.

Dünya
12 Mart 2014 Çarşamba

İran gemisinden çıkan silahlar

İsrail ordusu ele geçirdikleri Klos-C adlı kargo gemisinde bulunan 150 kargodan çıkan yüksek donanımlı mühimmatı basına sundu

İsrail ordusu, pazar günü basına yaptığı açıklamada, çarşamba günü Kızıldeniz’de ele geçirdiği Panama bandrollü Klos-C adlı kargo gemisinden ilk aramalar sonunda 40 adet M-302 füzesi, 181 adet 12-mm havan,  400 bin adet 7.62 kalibre kurşunla birlikte 170 kg ağırlığında bir füze rampasının da çıktığını açıkladı.

Deniz komandolarının Eritrea ve Sudan arasında durdurduğu gemiye Eilat Limanı’na kadar İsrail savaş gemileri eşlik etti.

İsrail ordusu silah yüklü geminin İran’dan Gazze’de yönetimi elinde bulunduran Hamas’a teslim edilmek üzere yola çıktığını ve geminin bulunmasının İran’ın terörizme verdiği desteği dünyaya göstermesi açısından önemli olduğu savundu.

Mısırlı üst düzey bir yetkili pazar günü yaptığı açıklamada geminin Sina Yarımadası’na ya da Gazze’ye gitmek üzere yola çıktığını belirterek, Sina Yarımadası’ndan İsrail’e yasadışı yollardan giren mültecileri taşıyan kaçak gemilerin izlediği rotanın aynısını izlediğine dikkat çekti.

Yüksek donanımlı silahların gemiden boşaltılmasının ardından açıklamalarda bulunan Netnayahu, “İran’ın ölüm taşıyan bu gemiyle ilgili ilişkisi karşısında uluslararası toplumun sesini çıkarmaması bize içinde yaşadığımız ikiyüzlü dönemi açıklıkla gözler önüne seriyor. Dünya çok geç olmadan illüzyonlardan kurtulmalı ve İran’ı nükleer silah üretme kapasitesine erişmeden bir an önce engellemeli,” dedi.

Netanyahu pazar günkü haftalık kabine toplantısında yaptığı konuşmada, hafta sonu Tahran’da bulunan AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’dan bu konuyu İran ile yapılan barış görüşmelerinde masaya yatırmasını istemiş ve Aston’a, “İranlı yetkililerle daha önce de terör eylemlerinde kullanılmış silahlarla dolu bu gemi görüşmeler sırasında mutlaka gündeme getirilmeli,” çağrısında bulunmuştu. İsrail televizyon kanalı Channel 2 de İsrail ordusunun gemideki silahların boşaltılmasının ardından bölgede Demir Kubbe füze sistemini konuşlandırdığını açıkladı.