Ukraynalı Yahudilerden Putin’e mektuplu tepki

Ukrayna Yahudi Cemaati, Rusya Devlet Başkanı Putin’in Ukrayna’da antisemitizmin arttığı yönündeki iddialarını yazdığı bir mektupla yalanladı

Dünya
12 Mart 2014 Çarşamba

Ukrayna’nın, 94 şehirden toplam 265 Yahudi derneğini destekleyen sivil toplum örgütü Vaad, Ukrayna Yahudi Cemaati adına 21 Yahudi lideri tarafından imzalanan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i sertçe eleştirdikleri mektubu web sitesinde yayınladı. Kremlin’den yapılan açıklamalarda Putin, Ukrayna’nın yeni hükümetinin faşist ve neo-Nazi olduğunu, Ukraynalı protestocuların da antisemit olduğunu söylemiş ve geçtiğimiz hafta düzenlediği basın toplantısında bu yaklaşımı sert bir dille kınamıştı.

Vaad Rusça yayınladığı mektupta, ‘’Basın toplantınızda bahsettiğiniz ve varlığından emin olduğunuz Ukrayna’daki antisemitizmin büyüdüğü ile ilgili iddialarınız gerçekler ile örtüşmemektedir. Belki de Ukrayna’yı, Yahudi derneklerin antisemit eğilimlerin büyüdüğünü gözlemlediği Rusya ile karıştırdınız,’’ ifadelerine yer verdi.

Rus askerlerinin Kırım işgali üzerine, Putin Ukrayna’da Rusça konuşan nüfusu koruma adına bu işgali yaptığını savunmuştu.

Putin’in bu iddiasına karşılık Vaad, Yahudi cemaatinin de büyük oranda Rusça konuşan nüfus içinde olduğunu belirterek mektup aracılığıyla Putin’e, bu müdahalesini ve ayrımcı söylemlerini durdurması için çağrıda bulunuldu. Grup, Ukrayna’yı parçalayıp topraklarına el koyarak yapılan bir ‘korumayı’ istemediklerini vurgulayarak, “Demokratik ve birleşik Ukrayna’nın bağımsız bir sivil toplum örgütü olarak haklarımızı hükümetle ile karşılıklı yapıcı diyaloglar kurarak koruyabiliriz,” dedi.