Berkin Elvan 1999-2014

Gezi Parkı gösterileri sırasında ekmek almaya gittiği sırada başından biber gazı fişeğiyle vurulan Berkin Elvan’ın, komada 269 gün yaşam mücadelesi verdikten sonra vefat etmesi ülke çapında ses getirdi

Toplum
11 Mart 2014 Salı

Cumhurbaşkanı Gül: "Haberi görünce üzüldüm" 

Ülkemizi ziyaret eden Nijer Cumhurbaşkanı Issoufou Mahamadou ile ortak bir basın toplantısı yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül gündeme ilişkin soruları cevaplarken Elvan’dan bahsetti.

Gül şöyle konuştu: "Bu sabah haberi televizyonlarda görünce gerçekten çok üzüldüm. Bu olay olduğunda, Elvan 14 yaşında bir çocuğumuzdu. Ailesine başsağlığı diliyorum. Bu tür acıların yaşanmaması için herkesin dikkatli olması gerekir. Zaten dün bu konuda İstanbul Valisi ile görüştüm." 

Elvan için Üniversite ve sokaklarda gösteriler 

Öte yandan Elvan’ın ölümü aralarında İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir ve Bolu’nun da bulunduğu birçok ilde eylemler yapılmasına yol açtı. 

Ankara’daki ODTÜ yerleşkesinde toplanan bir grup, A1 kapısından AK Parti Genel Merkezi’ne yürümek istedi.



Bir başka eylemci grup bir süreliğine Ankara-Eskişehir Yolu'nu trafiğe kapattı ancak  göstericilerin önü polis tarafından kesilerek dağılmaya zorlandılar. 

TUSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz da  yazılı bir açıklama yaparak 15 yaşında ölen gencin ailesine başsağlığı diledi ve Berkin Elvan’ın vicdanımızı sızlatan son kayıp olmasını umut ettiklerini belirtti.

Yılmaz şöyle konuştu, "Gezi Parkı olayları sırasında gaz fişeği kapsülü nedeniyle yaralanan Berkin Elvan'ın aylardır sürdürdüğü yaşam mücadelesini kaybetmesinden derin bir üzüntü duyuyoruz. Gezi Parkı olayları sırasında oluşturulan hoşgörüsüz atmosferin bedelini ülke olarak, gencecik insanlarımızın kaybı ve çok sayıda kişinin sakat kalmasıyla ödedik.

Hiçbir şey 15 yaşındaki bir çocuğun ve Gezi olayları sırasında kaybettiğimiz diğer gençlerimizin hayatından daha önemli değildir. Gençler bu ülkenin geleceğidir. Başta ülkeyi yönetenler olmak üzere, hepimizin görevi, gençlerimizin, hukuk güvenliği altında, temel hak ve özgürlüklerini huzurla, umutla ve güvenle yaşayabilecekleri bir ortamı sağlamaktır.

Berkin Elvan'ın vicdanımızı sızlatan son kayıp olmasını umut ederiz. Başta Berkin Elvan'ın ailesi olmak üzere, tüm yakınlarına ve tüm vatandaşlarımıza başsağlığı ve sabır dilerim"