İran´da Facebook yasağı kalkıyor

İran İslami Kültür ve İrşat Bakanı Ali Cenneti, ülkede yürürlükte olan sosyal sitelere erişim yasağının kaldırılması üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Cenneti, “İslami değerleri koruma bahanesiyle bazı şeylerin gelişmesini önlemenin anlamı yok” dedi. Geçmişte de video oynatıcı ve faks makinelerine yasak konduğunu hatırlatan bakan bunların artık komik geldiğini söyledi. İran’da yasağa rağmen 4 milyon facebook kullanıcısı bulunuyor.

İzzet BONOFİYEL Diğer
5 Mart 2014 Çarşamba

Demansa dikkat

Batı dünyasında yetkililer demans hastalığının yarattığı tehlikeye dikkat çekiyor. Amerika’da her yıl yedi milyon yedi yüz bin kişiye demans hastalığı teşhisi koyuluyor. Çeşitli Avrupa ülkelerinde bu hastalıktan muzdarip kişilere nasıl bakılması gerektiği konusunda çalışmalar yapılıyor. Amsterdam’da demans dostu bir klinik açıldı. 2050 yılına kadar dünyada 135 milyon kişinin demans hastalığına yakalanacağı tahmin ediliyor.

Hindistan’ın parlayan yıldızı Gujarat

2011’de yapılan bir kamuoyu araştırması Gujarat’ta okuryazarlık oranı yüzde 74 olarak belirlemişti. Altmış milyon kişinin yaşadığı Gujarat eğer bir şehir olsaydı muhtemelen dünyadaki en kalabalık 25. şehir olacaktı. Bu nüfus oranı Avustralya, Yunanistan, Şili ve İsrail nüfusunun toplamından daha fazla oluyor. Gujarat, Hindistan ekonomisinin beşinci büyük kenti.

Dünyanın en eski parçası bulundu

Avustralya’da bulunan, saç telinden iki kat kalın kristal zirkonun 4,4 milyar yıl öncesine ait olduğu belirlendi. Nature Geoscience dergisinde yayınlanan araştırmaya göre Wisconsin Üniversitesi’nden bir ekip tarihlendirme yöntemi kullanarak parçanın yaşını belirledi. İncelemeler sonucunda dünyanın oluştuktan sonra hızla soğuduğu ve kristalin dünyanın oluşumundan (4,5 milyar yıl önce) sonrasına ait bilinen en eski parça olduğu sonucuna varıldı.

 

Haftanın Sayıları

44.000 km/sa Dünyanın yakınından geçen 275 m çapındaki kuyruklu yıldızın hızı.

2.000 $ ABD’li bir kadının 2005 yılında kiralayıp iade etmediği VHS kaset için ödediği ceza tutarı. 

ÇIKAN

Candy Crash oyunu

%7.000 kâr açıkladı. 

İNEN

 Coca Cola hisse senedi açıklanan birinci çeyrek kazançlarından sonra değer kaybetti.

BARIŞ GÜCÜ ORTA AFRİKA CUMHURİYETİ’NDE

BM Genel Sekerteri Ban Ki-Mun, Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki krizin kontrol altına alınması için bir tavsiye raporu hazırladı. Raporu BM Güvenlik Konseyi inceledikten sonra karar verilecek. Ban Ki-Mun’un hazırladığı tavsiyelerde Orta Afrika Cumhuriyeti’ne 10 bin asker ve 820 polis gönderilerek BM barış gücü misyonu oluşturulmasını öneriyor. Ülkedeki çatışmaların şiddeti gittikçe artıyor ve halen görevde olan Afrika Birliği ve Fransız askerleri olayları sakinleştirmekte yetersiz kalıyor. Ki-Mun, ülkedeki sivillerin korunmasının asıl hedef olması gerektiğini vurguladı. Önerisi kabul edilirse yaklaşık altı ay gibi bir sürede BM Barış Gücü misyonunun hazırlanması tamamlanacak ve ülkeye yerleştirilebilecek.

Haftanın Sözü

Soçi Kış Olimpiyatları’nda büyük slalom kayak yarışında beşinci olmasına rağmen diğer yarışlarda altın madalyayı alan 18 yaşındaki kayakçı Mikaela Shriffin “Bir sonraki olimpiyatlarda beşinci olmayacağım” dedi.

Haftanın Karikatürü: