Oskar Schindler’in fabrikası satışa çıktı

Dünya
5 Mart 2014 Çarşamba

Bloomberg haber sitesi Çek Cumhuriyeti’nin Brnenec şehrinde yer alan ve Oskar Schindler’in fabrikası olarak ünlenen binanın satışa çıkarıldığını duyurdu.

Ajan ve Nazi partisi üyesi olan Çek-Alman sanayici Oskar Schindler’e ait olan fabrika, II. Dünya Savaşı’nın son aylarında 1.200 Yahudi’nin hayatta kalmasını sağlamış, Schindler’in hikâyesi Steven Spielberg imzalı 1993 yılının Oscar Ödüllü filmi ‘Schindler’in Listesi’ne’ konu olmuştu.

Brnenec Valisi Blahoslav Kaspar,  yaptığı açıklamada oldukça eski olan binanın ‘gerçek bir potansiyeli’ olduğunu ancak ‘bombalama sonrasının Dresden’ine’ benzediğini belirtirken fabrikanın iyi bir Holokost Müzesi olabileceğini ifade etti. Krakow’da bulunan Schindler Fabrikası Müzesi’nin küratörü Monika Bednarek, “Holokost müzesini hikâyenin en önemli kısımlarının yaşandığı Brnenec’de kurmak yaşananları hatırlamak açısından daha uygun olacak,” dedi. Yahudi Cemaatleri Federasyonu Direktörü Tomas Kraus da müzenin çok iyi bir fikir olduğunu söyleyerek, “Müze aslında filmin yayınlanmasından hemen sonra yapılmalıydı. Bu bina yıkılmadan önceki son şansımız,” diye konuştu.