İsrail Tapınak Tepesi’nin statükosunu değiştirmeyecek

Tapınak Tepesi ile ilgili Knesset’teki görüşmeler Arap Dünyası’nı kızdırırken, İsrail Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklama hükümetin politika değiştirmeye niyeti olmadığını net bir şekilde ortaya koydu

Dünya
5 Mart 2014 Çarşamba

İsrail Başbakanlık Ofisi geçtiğimiz çarşamba günü yaptığı açıklamada İsrail’in Tapınak Tepesi ile ilgili politikalarını değiştirmeyeceğini net bir şekilde ifade etti. Bu açıklama Arap Dünyası’ndan kızgın seslerin yükselmesine neden olan söz konusu konunun görüşüldüğü Knesset’teki oturumdan bir gün sonra yapıldı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun sözcüsü Mark Regev Jerusalem Post’a verdiği demeçte, “İsrail hükümetinin politikası daima Tapınak Tepesi’nin statükosunu korumak olmuştur ve bu böyle de devam edecektir. Bu politika kutsal yerlere her dinden insanın özgürce girmesini de içermektedir. Hükümetin bu politikayı değiştirme gibi bir niyeti yoktur,” dedi.

Regev’in açıklamaları hükümetin konunun hassasiyetiyle ilgili endişelerini ve İsrail’in Tapınak Tepesi’nin statükosunu değiştirmek üzere olduğunu düşünen Arap Dünyası’ndaki kaygıları dindirme isteğini de yansıtıyor.

Geçtiğimiz hafta Knessset’te yapılan oturuma ön ayak olan Likud Partisi’nden Moshe Feiglin,“Tapınak Tepesi olmazsa, evimiz de yok demektir. Kudüs’ün kalbinde egemenliğimizi erozyona uğratan bu duruma dur demenin zamanı geldi,” demişti.

Arap Birliği temsilcileri Feiglin’in sözlerini ve Knesset’teki görüşmeyi tartışmak üzere geçtiğimiz çarşamba günü Kahire’de olağanüstü bir toplantı düzenlemişler ve bu toplantı Feiglin’in sözlerinin Müslüman dünyasını kızdırdığının bir göstergesi olarak algılanmıştı.

Ürdün Hükümet Sözcüsü ve Enformasyondan Sorumlu Devlet Bakanı Muhammed El-Momeni, salı günü Ürdünlü 47 meclis üyesinin 1994’te İsrail’le imzalanan barış anlaşmasını sonlandırma çağrısında bulunan bir dilekçeyi meclise sunması üzerine yaptığı açıklamada Mescid-i Aksa’ya dokunma girişimlerinin iki ülke arasındaki barış anlaşmasını baltalayacağını belirtmişti.

1967’deki Altı Gün Savaşı’ndan bu yana Tapınak Tepesi Ürdün devleti ile birlikte yönetiliyor.