MAHMUD ABBAS: “Taslak anlaşma imzalanmazsa görüşmeler biter”

Filistin lideri Abbas, İsrail Meretz Partisi lideri Zahava Gal-On ile yaptığı görüşmenin ardından ancak Filistinlileri tatmin edecek bir taslak anlaşma sunulmaması halinde görüşmelere devam etmeyeceklerini açıkladı

Dünya
5 Mart 2014 Çarşamba

Filistin lideri Mahmud Abbas, İsrail’in muhalefet partislerinden Meretz’in başkanı Zahava Gal-On ile yaptığı görüşme sonrası yaptığı açıklamada ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin iki hafta önce Paris’te kendisine önerdiği taslak anlaşmayı kabul etmeyeceğini ancak kesin bir karar vermek için ABD Başkanı Barack Obama ile 17 Mart’ta yapacağı görüşmeyi bekleyeceğini belirtti. Abbas pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Eğer Filistinlilere tatmin edici bir anlaşma sunulmazsa müzakereler son verip, uluslararası kurumlara Filistin’i tek taraflı bir devlet olarak tanımaları için başvuruda bulunacağız. Görüşmelere ancak yerleşim birimlerinin inşasının durdurulduğu ve daha fazla mahkûmun serbest bırakıldığı takdirde devam edeceğiz,” dedi.

Abbas’ın açıklamaları İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Washington’da Obama ile yaptığı görüşme sırasında geldi.

Kerry’nin aracılığıyla başlayan ve dokuz ay sürmesi belirlenen barış görüşmeleri 29 Nisan’da son bulacak.

Filistinlilerin Kudüs’ün doğusunu başkent olarak kabul ettiklerini belirten Abbas, “İsrail’i yıkmak gibi bir düşüncemiz yok ayrıca İsrail’in izni olmadan hiçbir mülteci İsrail’e dönmeyecek. İsrail’den her sene kabul edebileceği mülteci sayısını için bir kota belirlemesini bekliyoruz,” dedi. 1967 sınırlarına göre sınırlarına belirlenmesi ve toprak değişimleri konusuna da değinen Abbas, toprak değişimlerinin birebir oranla değil demografik yapıya göre olmasını istediğini kaydetti.