GKD festivali izleyicisi ile buluştu

“Rotasını bilmeyen gemi kaptanı ve mürettebatına hiçbir rüzgâr yardım edemez.” Bu sözün arkasındaki gerçek ile çalışmalarına başlayan GKD festival ekibi “bilgi paylaşmaktır” diyerek yoluna devam etti. 2 Mart Pazar sabahı salonları doldurmaya başlayan cemaat üyeleri dört seansa yayılan 22 konuk konuşmacı, atölye, kitap imza günü, mini kermes ve resim sergisine katılma fırsatı buldular. Ve işte günün kısa özeti…

Toplum
5 Mart 2014 Çarşamba

Feride Petilon


 Prof. Sami Gülgöz hatırlama ve unutma üzerine hazırladığı sunumunda müziğin tınılarını da ekleyerek izleyicileri anıları ile buluşturdu. Bellek üzerine çalışmaya başlamasına neden olan iki önemli edebi eserden; Yüzyıllık Yalnızlık (Gabriel Garcia Marquez) ve Wittgenstein’in Maşası’ndan (David Edmonds& John Eidinow) bahsetti.

GİRİŞİMCİ İŞ ADAMI ÖZYEĞİN

GKD, iş adamı, girişimci, sosyal sorumluluk projelerine imza atan Hüsnü Özyeğin’i konuk etti. Gençler ve heyecanlı anne ve babalar için bir uzmandan eğitim yolculuğunu dinlemek keyifliydi.

Suadiye Minix Anaokulu’nun vardığı noktayı eğitime yıllarını veren Doli Levi anlattı.

İLK KEZ ERKEK MODASI

GKD Festivali kadın modası ezberini bozarak erkek modasına yer verdi. Marcel Mevorah, Daryo Katalan, Roy Mevorah erkek modasındaki trendleri anlatırken izleyicilerin büyük bir çoğunluğunun kadın olması şaşırtıcı idi.

ZOR GÜNLERDE CEMAAT BAŞKANI OLMAK

Kendine has duruşu, kelimeleri kullanmakta becerisi ve şeffaf tarzı ile Silvyo Ovadya; bir cemaat başkanı olarak 15 Kasım sinagog saldırıları, Gazze olayları, Mavi Marmara gibi yaşanan olaylarda nasıl bir tutum izledikleri hakkında konuştu.

İlber Ortaylı; “Olayları aktarmanın ve anlamamın tek yolu tarihi yazmaktır. Gerçekler ancak bu şekilde nesillere aktarılır” diye söze başladı. Ortaylı engin tecrübesi ile gençlerin sorularına cevap verdi.

“Tatili kim sevmez? Hepimiz tatil için çalışıyoruz” sloganı Nedim Paltura’ya ait.Tatilin sıcak heceleri Nedim Paltura’yı dinlemek için yeter. Sima Tovi ile scrabble oynamak zevkti.

Nefes alıp vermek yaşamanın tek göstergesi. Alegra Benardete ile yaşam ritmini yakalayanlar hayata başka gözlerle bakmaya başladılar. Günümüzün en önemli buluşlarından biri olan internet hayatımızın bir parçası. Moris Kastro, Google’ın dünyasını aralayarak teknolojinin yerini bir kez daha vurguladı. Dekorasyon dünyasına bir gezintiye çıktık. Selim Yuhay gizli dokunuşların aslında sevgiye yapıldığını anlattı. Mekândaki gizli şifrelerin karakterimizi yansıttığını anlatan Yuhay evin önemini irdeledi. Genç yetenek Lemi Filozof beyazcamın ve Yeşilçam’ın dünyasında dolaştı.

YAKUP GİDON’LA AŞK     

Aşk; Dr Yakup Gidon’a göre herkesin bir dönem yaşadığı duygu halidir. Yakup Gidon Izleyicileri aşk kelimesinden türeyen diğer sözcüklerle tarih sayfalarında dolaştırdı. Bu sırada sanatsever bir grup ebru sanatı ile tanışıyordu. 15 yıldır ebru sanatı ile ilgilenen Tuna Sarfati Suya dökülen her boya damlasını öğrencileri ile izledi.

 Beti Yuhay Almozlinos, Tali Bahar, İgal Geron, Tülin Kohen, Melitsa Mizrahi ve Teri Yıldız ortak noktaları olan insan kaynakları konusunu anlattılar. Pırıl pırıl gençleri önemli markaların yönetim kadrolarında görmek herkese moral kaynağı oldu.

İSAK ALATON’DAN GENÇLERE ÖĞÜTLER

İsak Alaton gibi bir duayeni dinlemek her yaştaki insanlar için önem taşıdı. 2014 den sonra hayatın zor olacağını anlatan Alaton, buna rağmen umutların kaybolmadığını, daha fazla nüfusun, daha zor şartların belki de fırsat olacağı teorisini ortaya attı. İşte bu yüzden eğitime önem vermek gerektiğini vurguladı.

RUBİ ASA İLE FOTO SAFARİ

Rubi Asa fotoğraf sevenleri Göztepe Parkı’na götürdü. Foto Safari renkli karelerin peşinde koşadursun GKD’de spor salonunda edebiyat dünyasına ABD’de aldığı bir ödül ile adım atan Lüset Kohen Fins On Derin Ayak İzi adlı kitabını imzaladı. Yazar yeni romanının da yolda olduğu müjdesini verdi. Aynı salonda mayıs ayında gerçekleşecek olan kermesin bir ön çalışması özellikle hanımların ilgisini çekti.

Trakya Olayları’nı çoğumuz duyduk. Ya gerçekler... Gerçekleri Forti Barokas ve  arkadaşlarından dinledik. Belgesel tiyatro gösterisini Ferit Kohen yönetti; Elvir Kebudi, Sima Türel sundu. Forti Barokas, Soli Avigdor, Anjel Meşulam, Rozi Siloni,Sibel Hiva, Lili Duenyas, Inci Büyükbahar rollerini hakkı ile oynadılar. Kulis amirliğini Alis Daron yaptı.

Rav İsak Alaluf ve Moel Albert Gerşon sünnet ile Brit Mila arasındaki farkı, dini ve uygulama olarak birbirinden ayırarak anlattılar. Tarihteki uygulamaların yanında günümüzdeki uygulamaları da dile getirdiler.

MİLEN FRANKO’DAN ‘FARKLI YAŞAMLAR’   

 Sergi salonumuz Milen Franko’yu konuk etti. “Farklı Yaşamlar” adlı resim sergisinde, renklerin canlılığı, fırça darbelerinin sinerjisi katılımcıları farklı dünyalara götürdü. Milen Franko’nun tabloları ay sonuna kadar derneğin salonlarını süsleyecek.

Bir parça tebessüm herkese iyi gelir düşüncesi ile festival ‘Geveze Show’ ile son buldu. Jozi Zalma gençlik yıllarından hatırladıkları anılar ile günlük yaşamımızdaki tezatlara da değinerek seyirciyi güldürdü. Güldürürken de düşündürdü ve her zaman yaptığı gibi küçük bir hikâye ile umutların hiç bitmemesi temennisinde bulundu.

Böylece bir festival daha geçti… Bilgiyi paylaşmanın, sevgiyi paylaşmanın yolundan geçtiğini bilerek hissederek ve yaşayarak...