Bertrand Russell’ın ‘Hitler’e iyi davranın’ mektubu sergide

ABD merkezli Hoşgörü Müzesi, Nobel ödüllü İngiliz yazar ve filozof Bertrand Russell’ın, Adolf Hitler’in akşam yemeğine davet edilmesini öneren mektubunu satın aldı

Dünya
26 Şubat 2014 Çarşamba

Ünlü İngiliz yazar ve filozof Bertrand Russell 1937 yılında yazdığı mektupta, Nazi ordusunun İngiltere’yi işgal etmesi halinde, İngilizlere bu duruma karşı koymak yerine Hitler’i yemeğe davet etmelerini önermişti. Los Angles’teki Simon Wiesenthal Merkezi’ne bağlı Hoşgörü Müzesi yetkilileri geçtiğimiz ay Londra’da yapılan açık arttırmada satışa sunulan mektuba dört bin dolar ödediklerini açıkladılar.

Russell, İngiliz eleştirmen Godfrey Carter’a hitaben yazdığı mektupta, “Almanlar İngiltere’yi işgal etmek için bir ordu yollamayı başardıkları takdirde onları bir misafir gibi ağırlamak için elimizden geleni yapmalı ve ordularını yöneten lideri İngiltere Başbakanı ile yemeğe davet etmeliyiz,” diyordu.

Simon Wiesenthal Merkezi’nin kurucusu Marvin Hier, Bertrand’ın mektubunun Hitler’in altı milyon Yahudi’nin ölümüyle sonuçlanan düşmanca fikirlerini yazdığı 1919 tarihli mektubun yanında sergileneceğini belirtti.

Hier, Russell’ın bu mektubunun gelecek nesillere kötülüğe dur denmediğinde neler olabileceğini ve bazen çok başarılı bir akademisyenin bile fikirlerinde yanılabileceğini gösteren bir belge olduğuna dikkat çekti.

Russell, daha sonra Hitler’le ilgili fikirlerini değiştirmiş ve Hitler’in Almanya Yahudilerinin haklarına birer birer el koyduğu, politik suçluları Dachau Ölüm Kampı’na yolladığı dönemde yazdığı mektupta ülkeyi savaşa sokmanın bir faydası olmayacağını belirtmişti.