Kerry’nin Ortadoğu için çabaları devam ediyor

ABD Dışişleri Bakanı Kerry Ortadoğu’ya barış getirmek için gösterdiği çabalardan henüz sonuç alamadı

Dünya
26 Şubat 2014 Çarşamba

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry geçtiğimiz hafta Paris’e giderek Filistin lideri Mahmud Abbas ile görüştü. Filistinli yetkililer, görüşmelerin genel olarak olumsuz geçtiğini ve Kerry’nin Abbas’a sunduğu taslak anlaşmayı kabul etmesi için baskı yaptığını belirtti.

Kerry’nin barış önerilerini değerlendiren Abbas da, Kerry’nin önerileri ile İsrail’in fikirleri arasında çok fark olmadığını dile getirdi. Abbas Kerry’nin İsrail’in bir Yahudi Devleti olarak tanınması ve Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimlerini kabul etmesi konusunda ısrar ettiğini sözlerine ekledi.

Fransız Cumhurbaşkanı François Hollande ile görüşmesinin ardından basına açıklama yapan Abbas, iki taraf arasında geniş görüş ayrılıklarının sürdüğünü vurguladı.

Diğer yandan Abbas Fransa’nın ve bazı diğer Avrupa ülkelerinin Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimlerinden gelen ürünleri boykot etme politikası nedeni ile Hollande’ı övdü. Abbas Fransa’nın Filistin’i bir devlet olarak tanıyacağı günlerin geleceğini umut ettiğini de ekledi.

Kerry’nin sunduğu taslak anlaşma hakkında yorum yapan Filistin Başbakan Yardımcısı Ziad Ebu Amr da anlaşmaya göre İsrail ve Filistinlilerin beş yıl daha görüşmesi gerektiğini belirtirken, Filistinlilerin bu süreyi uzatmak istemediklerini bu nedenle de bu fikri reddettiklerini kaydetti. Öte yandan Ebu Amr Batı Şeria ile Ürdün arasındaki tampon bölgede İsrail birliklerinin 3–5 yıl daha bulunmasına müsaade edilebileceğini sonrasında ise tarafsız birliklerin bulundurulmasını kabul edebileceklerini sözlerine ekledi.

Bir diğer Filistinli yetkili Nabil Amr da barış olması durumunda Filistinlilerin İsrail’i Yahudi Devleti olarak tanımaya razı olabileceğini, Abbas’ın halen ABD’den gelecek ‘yaratıcı’ bir çözüm beklediğine dikkat çekti.