İsrail ve Ürdün 500 milyon dolarlık doğalgaz anlaşması imzaladı

İsrail ve Ürdün arasında imzalanan doğalgaz anlaşması 30 milyar dolarlık işbirliğine dönüşme potansiyeli taşıyor

Dünya
26 Şubat 2014 Çarşamba

İsrail’in Tamar Doğalgaz Sahası’nın iki ortağı, 500 milyon dolarlık doğalgaz ihraç anlaşmasını Ürdünlü iki şirket ile imzaladı.

İsrail’in Channel 2 televizyon kanalının haberine göre, İsrail dışında imzalanan ilk anlaşma özelliği taşıyan ve 2016’da başlayacak ve 15 yıl sürecek anlaşma ile İsrail Ürdün’ün en büyük doğalgaz tedarikçisi olacak. Anlaşma aynı zamanda 30 milyar dolarlık dev bir ortaklığa dönüşme potansiyelini taşıyor. 

Tamar Sahası’nın yüzde 36’sına sahip Teksas merkezli Noble Energy şirketinin yaptığı açıklamaya göre, sahadan çıkan 18 milyar metre küp hacminde doğalgazın ihracı, Ürdün’ün Arab Potash ve Jordan Bromine şirketlerinin Ölü Deniz’deki tesislerine aktarılarak gerçekleştirilecek.

Ürdünlü şirketlerin bu seçiminin, Mısır’dan yapılan doğalgaz ihracatının terör saldırıları nedeniyle sürekli sekteye uğramasından kaynaklandığı belirtiliyor.

Uzun görüşmelerden sonra çıkan doğal gazın yüzde 40’nı ihracata açmaya karar veren İsrail, bu anlaşmayı komşu ülkelerle ilişkilerini geliştirmek için bir fırsat olarak da görüyor.  Son yıllarda İsrail- Türkiye ilişkilerinde yaşanan gerginliğe rağmen, İsrail’in Türkiye’ye doğalgaz satmak istediği gelen haberler arasında.

Noble Energy şirketinin Başkan Yardımcısı Lawson Freeman, “Bu anlaşma bölgesel işbirliğinin yolunu açacak ve başka ihracat projelerinin de gündeme gelmesini sağlayacak. Aynı zamanda bölgesel enerji ihtiyacının çeşitliliğini arttırarak yeni altyapıların ve doğalgaz rezervlerinin gelişmesine katkıda bulunacak,” dedi.