Irak, İran’dan silah satın alacak mı?

Reuters Haber Ajansı’nın eline geçen belgelere göre, Şii çoğunluğa sahip Irak Hükümeti, İran’la gizli bir silah alım anlaşması yaptı.

Dünya
25 Şubat 2014 Salı

Uluslararası gözlemciler, böyle bir anlaşmanın gerçek olması durumunda İran’ın, BM’nin koyduğu ambargoyu delmiş olacağını belirtiyorlar.

Ele geçen belgelerde, Irak ile İran yetkilileri arasında silah ticareti konusunda ilk anlaşmanın kasım ayında gerçekleştiği anlaşılıyor.

Reuters’in haberine göre, Irak Başbakanı Nuri Al Maliki kasım ayında ABD’ye gittiğinde Washington’dan El Kaide militanlarına karşı  savaşmak için silah ve cephane talep etti, ancak Maliki’nin bu isteğinin ABD yönetimi tarafından geri çevrilmesi Irak yönetimini İran kaynaklarına yöneltti.

Hem Irak hem de İran tarafı böyle bir anlaşmanın varlığını inkar etmesine rağmen, Irak Dışişleri Bakanlığı konu ile ilgili basına yaptığı açıklama ile  dikkat çekiyor; “Biz ülkemizde terörizm ile savaş halindeyiz ve bu savaşı kazanmak istiyoruz. Bu şartlarda kimden silah aldığımızı kimse soruşturamaz.”

Öte yandan Reuters’a konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı’nın bir yetkilisi söz konusu İran-Irak silah ticaretinin doğru olması durumunda uluslararası arenada ciddi problemler doğuracağını belirtti.