Bilinen en yaşlı Holokost kurtulanı 110 yaşında hayata veda etti

Şahit olduğu trajedilere rağmen, iyimserlik ve müzik sayesinde kendini hep mutlu bir insan olarak değerlendiren Holokost kurtulanı Alice Herz Sommer 110 yaşında hayata veda etti.

Dünya
24 Şubat 2014 Pazartesi

Yahudi asıllı Sommers, 2. Dünya Savaşı’nda  Naziler tarafından, Alman subaylarına konser vermeye zorlanmış Prag doğumlu bir piyanist idi. 

Çek filarmonik orkestrasında piyanist olarak çalışırken Nazilerin Prag’ı işgali sonrası Yahudi olduğu gerekçesi ile tutuklanarak Terezin Toplama Kampı’na atılan Sommers, burada Alman subayları için piyano konserleri vermeye zorlanır. 

Hayat hikayesi ‘The Lady in Number 6: Music Saved my Life’ adı ile sinemaya uyarlanan Sommers, filmin Oscar’a aday olması dolayısı ile basına verdiği söyleşilerde hayatta kalmasının nedeni olarak hep iyimserliğini ve müziğe olan aşkını ön plana  çıkarıyordu. 

Annesinin ünlü besteci Gustav Mahler’in yakın arkadaşı olduğu, yazar Franz Kafka’nın evlerinden misafir olarak eksik olmadığı piyanist Sommers  bir dönem Kudüs Müzik Akademisi’nde hocalık yapmıştı. 

Sommers yaşadığı Londra’da 20 Şubat Perşembe günü huzur içinde hayata veda etti.

Piyanistin öğrencilerinden 78 yaşındaki Nurit Vekshel’e göre, iyimserlik tek odalı bir evde yaşayan110 yaşında kadının hayatından bir gün bile eksik olmadı.