24 Şubat: Struma faciasının 72. yıldönümü

72 yıl evvel bugün, Nazilerden kaçan yaklaşık 790 Yahudi’yi Romanya’dan İsrail topraklarına götürmek isteyen Struma gemisi İstanbul Şile açıklarında bir Rus denizaltısı tarafından batırıldı.

Toplum 0 yorum
24 Şubat 2014 Pazartesi

790 yolcu dışında 10 kişiden oluşan bir mürettebat bulunan gemiden sadece David Stollar adlı bir yolcu kurtuldu.

12 Aralık 1941'de Romanya'nınKöstence limanından kalkan  Struma gemisinin  motoru İstanbul'a ulaşamadan açık denizde arızalanınca  yolcuların aralarında topladıkları para ve mücevherler karşılığında, yakından geçen bir geminin mürettebatına  gemiyi tamir ettirmişlerdi.

Ancak gemi ikinci bir motor arızası sebebiyle 15 Aralık'ta İstanbul Boğazı'nda, Sarayburnu açıklarında demir atınca politik bir krize sebep oldu.

Zamanın Nazi Almanyası’nın İstanbul Büyükelçisi gemide salgın hastalık olduğunu iddia ederek yolcuların karaya çıkarılmaması gerektiğini belirtir.

II. Dünya Savaşı’nda tarafsız olan Türkiye, Nazi Almanya’sının bu isteğinin yerine getirir ve yolcuların Türkiye’ye sığınmasına izin vermez.

Ancak tarihi geçmiş Filistin vizesi bulunan birkaç yolcu, İngiliz hükümetinin onayıyla, ABD'nin ricası ve Vehbi Koç'un aracılığı ile gemiden indirilir.

Dokuz hafta boyunca kıyıda demirli vaziyette bekleyen gemiye Kızılay ve İstanbul'daki Yahudi toplumu tarafından yardım malzemeleri ulaştırılmasına rağmen hiçbir yolcunun karaya çıkmasına izin verilmez.

Gemide kalan yolcuların akıbeti ile ilgili haftalar süren müzakereler sonuç vermeyince, 23 Şubat 1942'de Türk hükümeti, motoru halen çalışmayan gemiyi Karadeniz'de Şile açıklarına çektirir.

Gece boyunca sürüklenen gemi, 24 Şubat sabahı Sovyetler Birliği Deniz Kuvvetlerine bağlı bir  denizaltı tarafından torpillenerek batırılır.

 Olayda 103'ü çocuk olmak üzere 768 kişi ölür.

 

1 Yorum