90 yaşında soykırım suçundan tutuklandılar

Almanya, Berlin’de bir evi basan polis yaşları 88, 92 ve 94 olan üç kişiyi Auschwitz ölüm kampında muhafız olmak suçu ile tutukladı.

Dünya
21 Şubat 2014 Cuma

Alman İçişleri Bakanlığı daha evvel yaptığı açıklamada savaş yıllarında Nazi kamplarında güvenlik görevlisi veya SS olarak çalışanları saptamak için çalışmaları yoğunlaştıracağını belirtmişti.

Almanya savcılık makamı, Münih mahkemesinin aldığı bir karara dayanarak toprakları içinde yaşayan ve Nazi kamplarında çalışmış olan herkesin yaşı ne olursa olsun adalet önüne çıkarılacağını prensip olarak kabul etti.

Prensip kararı 2012 yılında ölen Nazi  savaş suçlusu John Demjanjuk’un mahkemesi sırasında alındı.

Demjanjuk davasında mahkeme yargıçları Nazi kamplarında çalışmayı cinayete yataklık olarak değerlendirmiş, dolayısı ile  bu kişilerin  cinayete yataklık etmek ile  suçlanması gerektiğine  hükmetmişti.

Mahkemenin bu kararını kanun olarak değerlendiren Alman savcılar 30 Alman Nazi savaş suçlusu hakkında soruşturma başlatmışlardı. 

II. Dünya Savaşı’nda işlenen insanlık suçlarını araştıran Yahudi kuruluşu Simon Wiesenthal Enstitüsü’nden  Efraim Zuroff, basına konu ile ilgili yaptığı açıklamada, şüphelilerin yaşları dolayısı ile soruşturma ve mahkemenin bir an evvel sonuca bağlanmasının önemine dikkat çekti.