Suriye barış görüşmelerinden sonuç çıkmadı

Suriye’de üç yıldır devam eden iç savaşı durdurmak için geçtiğimiz hafta başlayan ve bir hafta süren Cenevre görüşmeleri yine sonuçsuz kaldı

Dünya
12 Şubat 2014 Çarşamba

Suriye rejimi ile muhalifler arasında Cenevre’de yapılan barış görüşmelerinin ikinci turundan da sonuç çıkmadı. Geçtiğimiz hafta pazartesi başlayıp cumartesi sona eren görüşmelerin tek olumlu sonucu tarafların tekrar bir görüşme zirvesi düzenleme konusunda anlaşmaları oldu.

BM’nin Suriye’de taraflar arasında arabuluculuk yapmak için görevlendirdiği El Ahdar el Brahimi görüşmelerde bir ilerleme sağlanamadığı için Suriye halkından özür diledi. El Brahimi tarafların Humus kentinin tahliyesi konusunda vardıkları anlaşma ile barış sağlanması konusunda umutların arttığını fakat görüşmelerin bu umutları boşa çıkardığını açıkladı.

El Brahimi görüşmelerin bir sonraki turunda yine şiddet, terörizm, geçiş hükümeti kurulması, ulusal kurumların tesis edilmesi ve ulusal barış konularının görüşeceğini bildirdi. El Brahimi, Esad rejiminin terörizm ile mücadele konusunun sonuca bağlanması yönünde ısrar ettiğini, bu konu çözülmeden diğer noktaları görüşmeyi reddettiğini de sözlerine ekledi.

Konu ile ilgili konuşan ABD Başkanı Barack Obama ise barış sürecinin ilerlemesi için Beşar Esad’a baskı uygulayacak yeni yöntemler düşündüğünü yine de yakın zamanda krizin sonuçlanmasını beklemediğini belirtti. Obama aynı zamanda önceliğin bölgede ihtiyacı olanlara insani yardım ulaştırılması olması gerektiğini ifade etti.