İsrail ve Filistin arasında futbol diplomasisi

İsrail ve Filistinli futbol federasyonları, Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) Başkanı Sepp Blatter’in himayesinde gerçekleşen toplantıda, karşılıklı temsilcileri arasındaki bağlantının kuvvetlendirilmesi kararı aldı.

Spor
19 Şubat 2014 Çarşamba

FIFA’nın internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, Filistin Yönetimi ve İsrail’in futbol federasyonları, FIFA Başkanı Sepp Blatter himayesinde “iki federasyon arasındaki kişi (futbolcu, teknik direktör, hakem) ve malların, Filistin topraklarına giriş-çıkışı ile dolaşımını kolaylaştırmak” için İsviçre’nin Zürih kentindeki FIFA Merkezi’nde toplandı.

23 Eylül 2013′de başlayan sürecin değerlendirildiği toplantıya, Blatter’in yanı sıra FIFA Genel Sekreteri Jerome Valcke, Filistin Futbol Federasyonu (PFA) Başkanı Cibril el-Racub, İsrail Futbol Federasyonu (IFA) Başkanı Avi Luzon, Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) ve Asya Futbol Konfederasyonu’ndan (AFC) temsilciler de katıldı.

Görüşmede, “iki federasyon arasındaki kişi ve malların, Filistin topraklarına giriş-çıkışı ile dolaşımı” konusunda 23 Eylül’deki toplantıda anlaştıkları hususların hayata geçirilmesinin üzerinde duruldu. İlerleme raporlarını sunan taraflar ayrıca aralarındaki iletişimi ilerletmek için futbol temsilcilerinin dolaşımıyla ilgili karar alma süreçlerini hızlandırmak konusunda uzlaştı.

Buna göre, iki federasyon, karşılıklı temsilcileri arasındaki bağlantıyı güçlendirecek. AFC ve UEFA’nın da desteğiyle 11 Haziran’daki FIFA Kongresi öncesinde mutabakat anlaşması imzalanması hedeflenen süreç, FIFA tarafından izlenecek. Filistin ve İsrail futbol federasyonlarının talebiyle Başkan Blatter, Filistinli ve İsrailli siyasi mercilerle bir araya gelmek için nisanda bölgeyi ziyaret edecek. Blatter, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, “İki federasyonun da geçmiş aylarda kaydettiği ilerlemeden memnunum. İsrail ile Filistin’deki futbolun gelişimi konusunda iyi bir çözüme ulaşmak için yakında daha ileri adımlar atılacağını olan güvenim devam ediyor,” diye konuştu.

kaynak:ajansspor