Standard & Poor´s Türk bankalarını ‘kırılgan’ olarak nitelendirdi

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s (S&P) son yıllardaki hızlı kredi büyümesi nedeniyle Türk bankalarının aktif kalitesinin ekonomideki olası bir yavaşlama karşısında kırılgan olduğunu belirtti

Ekonomi
19 Şubat 2014 Çarşamba

S&P tarafından hazırlanan bankacılık raporunda, “bankaların aktif kalitesi, kârlılık ve sermaye yapısının görece güçlü olduğuna dikkat çekilmesine rağmen, bu güçlü tarafların son yıllardaki hızlı kredi büyümesi sebebiyle baskı altında kalmaya başladığına inanıyoruz,” denildi.

Bankaların faaliyet ortamının artan iç siyasi risk ve FED’in tahvil alımlarını azaltmasının etkileri ve ekonomideki büyüme nedeniyle bozulduğu ifade edildi.

Geçen dört yıldaki kredi büyümesi sonucu kredilerin gayrı safi yurtiçi hasılaya oranının 20 puanın üzerinde artarak yüzde 60’a yaklaştığı belirtilen raporda, yavaşlayarak devam etmesi beklenen kredi büyümesi nedeniyle Türk bankalarının olası bir ekonomik yavaşlama karşısında her zamankinden daha hassas olduğuna dikkat çekildi.

S&P’nin büyüme tahminini bu yıl ve gelecek yıl ortalama yüzde 3,4’ten yüzde 2,2’ye indirdiğine dikkat çekilen raporda, Bu durumun bankaların aktif kalitesine asgari etkide bulunmasını ve bankaların kârlılıklarını orta derece etkilemesini bekliyoruz. Bankaların güçlü faiz marjları ve sermayeleri göz önüne alındığında mali yapısı belirgin derecede etkilenmeyecek denildi.

Türk bankalarının 2001 yılındaki reformların ardından daha dayanıklı ve güçlü finansal göstergelere sahip olduklarını kanıtladığına dikkat çekilirken, ticari gayrimenkul alanındaki büyüme nedeniyle balon oluşması olasılığı bulunduğu ancak konut alanında böyle bir risk görülmediği ifade edildi.

Raporda geçen yılın ortasından bu yana değer kaybeden TL’nin bankaların döviz cinsi borçlanma ve borç vermede direncini test ettiği ve bu durumun bu yıl da devam etmesi beklendiği belirtildi.

S&P, 10 Şubat’ta Türkiye’nin durağan olan kredi notu görünümünü ekonomideki ani yavaşlama riskini ve kurumsal denetleme mekanizmasının gücünün zayıflamasını gerekçe göstererek negatife düşürdü.