Michael Dell doğdu - 23 Şubat 1965

Tam adı Michael Saul Dell olan ABD’li işadamı ve hayırsever 23 şubat 1965’te Houston, Teksas’ta dünyaya geldi

Metin DELEVİ-Sento ALMALEH Kavram
19 Şubat 2014 Çarşamba

Dell ailesi ABD’ye göç etmeleriyle birlikte Yidiş ‘vadi’ anlamına gelen Tal soyadlarını Dell ile değiştirdiler. Michael Dell küçük yaştan itibaren iş hayatına meraklı oldu. İlkokulu Teksas’ta okudu; ilk hesap makinesini henüz yedi yaşındayken edindi. Gençlik yıllarından itibaren part-time işlerden biriktirdiği paralarını değerli madenler satın alarak borsada değerlendirdi. 15 yaşındayken Apple II marka ilk bilgisayarını satın aldı, alır almaz da nasıl çalıştığını anlayabilmek için parçalara ayırdı. Lise yıllarında, yazları telefon satışı yöntemiyle Houston Post aboneliği sattı. Bu satışlar sırasında Michael insanların en çok hayatlarında veya yaşadığı yerlerde kalıcı bir değişiklik yaptıkları zaman abonelik satın aldıklarını fark etti. Bunun üzerine evlilik ilanları ve ev kredileri bilgilerini kullanarak satış yapmayı denedi. Michael o sene ekonomi veya tarih öğretmeninin yıllık gelirinden daha fazla para kazanmayı başardı.

Michael Dell, Teksas Üniversitesi’nin henüz birinci sınıfındayken, üniversite yurdundaki odasında gayri resmi olarak yedek parçalarla kişisel bilgisayar geliştirme işine girişti. Bir süre sonra ise Teksas eyaletinden ihalelere giriş lisansı alarak henüz bir dükkânı bile yokken ihaleler kazanmaya başladı. Ocak 1984’te klasik toptancı satış ağından vazgeçip direk satış yaparak rekabetçi fiyatlara ulaşılabileceğini fark eden Dell, aynı yılın mayıs ayında sonra adını ‘Dell Computer Corporation’ olarak değiştireceği şirketini kurdu. Şirketin sermayesi 1000 dolardı ve birkaç satış elemanı ve Dell’in tabiriyle birkaç ‘üretim elemanı’ndan oluşuyordu. Dell’in üretim elemanı dediği aslında bir masanın etrafında toplanmış ellerinde tornavidalar olan gençlerden başka bir şey değildi.

Dell 1992 yılında, henüz 27 yaşındayken Fortune dergisinin en büyük 500 şirketi listesindeki en genç CEO unvanını elde etti. Şirket internet üzerinden aracısız satışlarına 1996’da başladı. Kısa süre sonra da internet üzerinden yapılan satışların günlük bir milyon dolar ciroya ulaştığı bildirildi. 2001 yılının ilk yarısında ise şirket pazar payını yüzde 12,8’e yükselterek, o güne kadarki en büyük bilgisayar üreticisi konumundaki Compaq’ı geride bıraktı ve birinciliğe yükseldi.

HEM YATIRIMCI, HEM HAYIRSEVER

1998 yılında Michael Saul Dell, adının baş harflerinden esinlenerek, şahsi birikimlerini değerlendirmek amacıyla MSD Capital’i kurdu. Şirket, finansal alanda 80 çalışanıyla New York, Santa Monica ve Londra’daki ofislerinde faaliyet gösteriyor. Michael Dell 2012 yılında 15,9 milyar dolarlık servetiyle 2012 Forbes milyarderler listesinde 41. sırada yer aldı. Dell’in servetinin sadece 3,5 milyar dolarlık kısmı, halen yüzde 12’sini tuttuğu Dell Inc.’ten kaynaklanıyor. Geri kalan yaklaşık 12 milyar dolarlık kısmı ise MSD Capital bünyesinde değişik şirketlere ve finansal enstrümanlara yapılmış yatırımlarda olarak değerlendiriliyor.

1989’da Susan Lynn Lieberman ile evlenen ve dört çocuğu ile Austin, Teksas’ta yaşayan Michael Dell, 1999’da kurduğu Michael ve Susan Dell Vakfı vasıtasıyla sahip olduğu servetini toplum yararına birçok faaliyet için de kullanıyor. Vakıf Teksas Üniversitesi’nde tıp ve bilgisayar merkezi yaptırdı. 2010 yılı itibarıyla ise ABD, Hindistan ve Güney Afrika’daki çocuklar için yapılan yardımlar 650 milyon doları geçmiş bulunuyor. Halen Teksas Üniversitesi dâhilinde olan ve 2016’da öğrenci alacak Dell Tıp Fakültesi’nin kuruluş çalışmalarını yürüten vakıf bugün itibarıyla 450 milyon doların üstünde bir menkul ve gayrimenkul malvarlığına sahip durumda.