Dünya Yahudi Kongresi’nden Macaristan’a çağrı

WJC, Macaristan hükümetine Alman işgali anısına yapmayı planladığı anıt konusunda yeniden düşünme çağrısında bulundu

Dünya
12 Şubat 2014 Çarşamba

Dünya Yahudi Kongresi (World Jewish Congress-WJC) geçtiğimiz cuma günü Macaristan’a, II. Dünya Savaşı’ndaki Alman işgali anısına yapılması planlanan anıt için tekrar değerlendirme çağrısında bulundu ve ülkenin Yahudi Cemaati ile daha iyi bir diyalog kurulması gerektiğini hatırlattı.

Macar Yahudi grupları, bu anıtın II. Dünya Savaşı’nda Macarların Yahudilerin sürgüne gönderilip öldürülmelerinde oynadıkları rolü gizlemek için yapılmış bir hamle olarak değerlendirdiklerini açıkladılar.

Macaristan Yahudi Cemaati yetkilileri Macaristan Başbakanı Viktor Orban’a endişelerini dikkate alma çağrısında bulunarak anıtın yapılması halinde, Haziran 1944’te 473 bin Yahudi’nin Nazi kamplarına ölüme gönderilmesinin 70. yılı anma etkinliklerini boykot edeceklerini kaydetti.

WJC Başkanı Ronald Lauder, bu boykot kararını sonuna kadar desteklediklerini açıkladı. Lauder bu sene nisan ayında yapılacak Macaristan genel seçimlerine de değinerek, “Aşırı sağcı güçlerin böyle hassas bir konuyu seçim propagandası olarak kullanmalarına izin verilmemeli. Holokost’un ve II. Dünya Savaşı’nda yaşanan vahşetin anılması Macarları bölmek yerine birleştirmeli,’’ dedi.