İsrail karşıtı yönetmene Berlin Film Festivali’nden ödül

İsrailli sanatçılara kültürel boykot uygulanmasını savunan ünlü yönetmen Ken Loach’ın Berlin Film Festivali’nde ödül alması Alman Yahudi Cemaati liderlerini kızdırdı

Dünya
19 Şubat 2014 Çarşamba

Uluslararası Berlin Film Festivali’nde, İsrailli sanatçıların eserlerine kültürel boykot uygulanmasını savunan ünlü yönetmen Ken Loach’un en yüksek ödül sayılan Onursal Altın Ayı Ödülü’ne layık görülmesi Almanya’daki Yahudi liderler tarafından hoşnutsuzlukla karşılandı. Ödül Loach’a perşembe günü takdim edilecek.

Amerikan Yahudi Komitesi Berlin Bürosu Başkanı Deidre Berger konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Ken Loach şöhretini kullanarak, Ortadoğu’nun tek koşulsuz ifade özgürlüğü bulunan ülkesi İsrail’e karşı kültürel boykot çağrısında bulunuyor,” dedi. Diğer yandan festivalin başkanı Dieter Kosslick ise festivalin internet sayfasında yayınladığı metinde, kişisel olarak Ken Loach’un insanlık ve insanlığın kaderiyle olan ilgisini ve topluma adanmışlığını takdir ettiğini belirtti.

Loach ilk kez 2009 yılında katıldığı Edinburgh Uluslararası Film Festivali’nde, İsrailli yönetmen Tali Shalom Ezer’in de festivale davetli olduğunu ve İsrail hükümetinin bu seyahati maddi olarak desteklediğini öğrenmesinin ardından sanat dünyasını İsrail’e kültürel boykot uygulamaya davet etmişti.

Loach Berlin’de yayınlanan Tagesspiegel gazetesine verdiği röportajda neden İsrail’e karşı kültürel boykotu desteklediği sorusunu, “BM’nin ve Obama’nın başaramadığını başarabilmek ve İsrail’in işgal ettiği toprakları geri vermesi için akademik ve kültürel boykot uygulamanın tek yol olduğunu düşünüyorum,” şeklinde cevapladı.

Bu yılki Berlin Film Festivali’nde önceki yıllara göre daha az İsrail yapımı filmin gösterime gireceği öğrenildi.