Yunan Üniversitesi Yahudi Çalışmaları programı açılıyor

Yunanistan’da Aristotle Üniversitesi’nde 80 yıl önce kapatılan Yahudi Çalışmaları Bölümü önümüzdeki sene yeniden eğitim vermeye hazırlanıyor

Dünya
19 Şubat 2014 Çarşamba

Selanik’te bulunan Aristotle Üniversitesi,Yunan diktatör İoyanis Metakas’ın 80 yıl önce kapattığı  Yahudi Çalışmaları Bölümü’nü önümüzdeki yıl tekrar açıyor.

Üniversite yaptığı açıklamada, Aristotales Üniversitesi’nde Yahudi Çalışmaları Bölümü’nün yeniden açılmasının, Selanik gibi Yahudi kültürüne derinden bağlı bir şehir için özel anlam ifade ettiğini belirtti.

Bölümün tekrar açılmasına ön ayak olan Yunan Yahudi Cemaati aynı zamanda programın ilk yıl finansmanını da üstelenecek.

II. Dünya Savaşı öncesine kadar Selanik, İspanyol Engizisyonu’ndan kaçan Sefarad Yahudilerinin 450 yıllık yaşam merkeziydi. Şehir ‘Balkanların Çiçeği’ olarak da bilinmesinin yanı sıra Ladino kültürünün de bölgedeki merkezi durumundaydı.

Bir bölümü Naziler tarafından yok edilen Yahudi Mezarlığı’nın üzerine inşa edilen üniversitenin yetkilileri yaptıkları açıklamada, “Amacımız Yahudi tarihi ve kültürünün bulunduğu bu arazide tarihsel anıları ortaya çıkarmak,” dedi.

1930 yılında açılan Yahudi Çalışmaları Bölümü 1935 yılında kapatılmıştı. 2014 – 2015 eğitim döneminde yeniden başlayacak program, lisans ve lisansüstü öğrencilerin katılımına açık olacak. Nazi Soykırımı döneminde 55 bin Yahudi’nin toplama kamplarına gönderildiği Selanik’te bugün yaklaşık 2 bin Yahudi yaşıyor.