İsrail Gazze ablukasını kaldırmıyor

İsrail, Mavi Marmara olayının ardından Türkiye ile bozulan ilişkilerin normalleşmesi adına Gazze’ye uygulanan ambargoyu kaldırmayacağını açıkladı

Dünya
19 Şubat 2014 Çarşamba

Geçtiğimiz çarşamba günü İsrailli yetkililer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Mavi Marmara sorununu çözmek için öne sürdüğü şartlara cevaben Türkiye ile ilişkileri düzeltmek adına Gazze üzerindeki ablukayı kaldırmayacaklarını duyurdu.

Yetkililer Mavi Marmara olayından sonra durma noktasına gelen İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için görüşmelerin sürdüğünü ancak Gazze ablukasının gevşetilmesinin söz konusu olmayacağını bildirdi.

Erdoğan geçtiğimiz salı yaptığı basın toplantısında, Mavi Marmara’da hayatını kaybeden 9 kişinin ailelerine tazminat verilmesiyle Mavi Marmara olayının kapanmayacağını ve anlaşmaya Gazze üzerindeki ablukanın kaldırılması yönünde bir madde eklenmesi gerektiğini belirtmişti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Mavi Marmara’da yaşanan can kayıplarından dolayı özür dilemesinin ardından, taraflar arasında tazminat üzerine bir anlaşmaya varıldığı takdirde iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi bekleniyordu. Erdoğan’ın, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun bir televizyon programında iki ülkenin anlaşmaya çok yaklaştıklarını belirtmesinden iki gün sonra yaptığı açıklamalar medyada geniş yer buldu.

Davutoğlu yaptığı röportajda İsrail’den ablukayı kaldırma yönünde bir talepleri olmadığını ancak İsrail’in bölgedeki ambargoyu gevşetmesini istediklerini belirtmişti. Davutoğlu ayrıca büyükelçilerin karşılıklı göreve başlamalarını takiben, Türk yetkililerin bölgeye giderek Gazze’ye yapılacak insani yardımların gözetimi ve organizasyonunu yerinde yapacaklarını sözlerine eklemişti.