‘Kudüs’ü bölmeye gerek yok’

Filistin lideri Abbas İsrailli öğrencilere yaptığı konuşmada, Kudüs’ün bölünmemesi gerektiğini dile getirdi. Abbas ayrıca mülteciler konusunda esneklik gösterebileceğinin ilk sinyallerini verirken İsrail’e karşıtı kışkırtıcı söylemlerin olduğunu kabul etti

Dünya
19 Şubat 2014 Çarşamba

Filistin lideri Mahmud Abbas pazar günü yaptığı konuşmada, İsrail-Filistin barış müzakereleri çerçevesinde Kudüs’te bulunan Tapınak Tepesi’ni paylaşmayacaklarını ancak Yahudilerin Batı Duvarı’nda  (Ağlama Duvarı) ibadetlerini gerçekleştirmelerine izin vereceklerini açıkladı.

İsrail-Filistin diyaloğunu güçlendirmek için bir araya gelen Filistinli bir sivil toplum kuruluşu ile Arap-İsrail Çatışmasına Çözüm Bulma Lobisi’nin Ramallah’ta düzenlediği etkinlikte 300 İsrailli öğrenciye hitap eden Abbas, Kudüs’ü bölmek için hiçbir nedenin bulunmadığını kaydederek Kudüs’ün doğusunda kurulacak belediyeler sayesinde koordinasyonun kolaylıkla sağlanabileceğini belirtti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, Filistinlilerin İsrail’i bir Yahudi Devleti olarak tanıma talebini reddeden Abbas, İsrail’in demografik yapısından sorumlu olmadıklarını söyleyerek, “Eğer Netanyahu böyle bir şey talep ediyorsa BM’ye başvurmalı. Oslo Anlaşması imzalanırken ya da Ürdün ve Mısır’la barış yapılırken böyle bir talep olmamıştı. Bu talep barışın önündeki engellerden biri,” dedi.

Abbas Filistinli mültecilerle ilgili soruları ise şöyle yanıtladı: “İsrail’i, yapısını değiştirecek milyonlarca mülteciyle boğmaya niyetimiz yok. Mültecilerin sayısı aileleriyle birlikte 5 milyona yaklaşıyor. Bu durum için akılcı bir çözüm arıyoruz.”

Sınırlar konusuna da değinen Abbas, toprak değişimleriyle ilgili olarak müzakerelerin 1967 öncesi sınırları temel alınarak yapılması istediğini yineledi.

“KIŞKIRTMALAR OLDUĞU DOĞRU”

Holokost’u inkâr etmediğini ve antisemit biri olmadığını sözlerine ekleyen Filistin lideri yine de Filistin topraklarında hiçbir Yahudi’nin kalmasını istemediğini belirterek, “Bu konunun tartışılacak bir durumu yok, yerleşimcilerle binlerce yıldır bu topraklarda yaşayanları bir tutamayız,” dedi. Abbas ayrıca kalıcı bir anlaşmanın temellerini atmak üzere için herhangi bir teklif gelmediği sürece barış görüşmelerini uzatmanın gereği olmadığını sözlerine ekledi.

Filistinliler arasında İsrail karşıtı kışkırtma ve nefret söylemlerinin olduğunu kabul eden Abbas aynı şeylerin İsrail tarafından da olduğuna dikkat çekerek,“13 yıl önce Amerikalılarla bu konuyla ilgili bir komite kurulmasını kararlaştırmıştık ancak hiçbir gelişme sağlanmadı,” dedi. Gazze ile ilgili soruları da yanıtlayan Abbas, Gazzelilerin yüzde 80’inin diplomatik süreci desteklediğini belirtti. Ancak Hamas pazar günü bir açıklama yaparak yapılan toplantıyı ve Abbas’ı kınadı.

Örgütün yayınladığı açıklamada, “Bu tarz toplantılar İsraillilerle ilişkilerin normale döndüğünü göstererek onların dünyadaki imajlarını düzeltmeye yarıyor. Filistin’in otoritesini yok etmeye yönelik bu toplantılara acil olarak son verilmeli,” ifadelerine yer verildi.

Öte yandan Likud sözcüsü Ofir Akunis cumartesi günü katıldığı bir toplantıda, 3 Mart’ta Beyaz Saray’da bir araya gelecek olan Netanyahu ve ABD Başkanı Barack Obama’nın barış görüşmelerini bir yıl uzatma kararı alabileceğine dikkat çekti.