İran ile BM nükleer program konusunda ilerliyor

İran’ın hafta sonu yapılan görüşmelerden sonra uluslararası toplumun endişelerini gidermek için nükleer programı ile ilgili yeni adımlar atmayı kabul ettiğini bildirdi

Dünya
10 Şubat 2014 Pazartesi

İran, Birleşmiş Milletler yetkilileri ile geçtiğimiz hafta sonu yaptığı görüşmeler neticesinde önümüzdeki üç ay içinde nükleer programı ile ilgili yeni adımlar atmayı kabul etti. İran’ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) temsilcisi Rıza Necefi, müzakerelerin ardından yaptığı açıklamada “İki gündür devam eden görüşmeler İran ile UAEK, 15 Mayıs 2014’e kadar 7 yeni somut adım atılması konusunda anlaşmaya vardı,” dedi. İran üç ay önce yapılan ön anlaşmalar çerçevesinde altı farklı adımı daha atmayı kabul etmiş, bunlar arasında uluslararası kontrolörlerin İran’daki iki nükleer enerji tesisine kabul edilmesi de yer almıştı.

BM diplomatlarından gelen bilgilere göre yapılan anlaşmayla, BM İran’ın nükleer programının olası askeri uygulamaları ile ilgili kontroller yapabilecek. 

İran bu zamana kadar nükleer programının herhangi bir askeri yanı olduğuna dair iddiaları reddederken bu konuda yapılacak kontrolleri de kabul etmemişti.

Böyle bir adım ise İran ve Batılı devletler arasında Viyana’da 18 Şubat’ta yapılacak görüşmelerin öncesinde olumlu bir gelişme olarak değerlendirildi. Altı ay sürmesi beklenen görüşmeler neticesinde İran’ın uranyum zenginleştirme kapasitesinin kısıtlanarak sivil amaçlı bir nükleer program yürütmesinin sağlanması bekleniyor.

Yapılan görüşmelerin olumlu gidişatı hakkında yorum yapan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, anlaşma sağlanmasının İran’ın düşmanlarını kızdırdığına dikkat çekti. Ruhani ABD’de İran’a yeni yaptırımlar uygulanmasını talep eden politikacıları kastederek Amerika’daki radikallerin her gün yeni bir şey söylediğini iddia etti. Ruhani, İsrail’den de ‘Siyonist Rejim’ diye bahsederek, İsrail’in de bu anlaşmaya çok kızdığını dile getirdi.