Kerry taslak anlaşmanın maddelerini tartışmaya açıyor

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, gecikmelerin olduğuna dair yapılan tüm itirazlara rağmen, İsrail- Filistin barış müzakerelerinin devam edebilmesi için taslak anlaşmaya koyulacak hükümler üzerinde tarafların fikirlerini söyleme haklarının olması gerektiğini belirtti

Dünya
9 Şubat 2014 Pazar

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry barış görüşmelerinin devam etmesi için İsrailli ve Filistinli yetkililere taslak anlaşmayla ilgili endişelerini dile getirmek için fırsat vermek istediğini açıkladı.

Kerry cumartesi günü Washington Post gazetesi yazarı David Ignatius’a verdiği röportajda, taraflara böyle bir esneklik tanımanın süreci geciktireceğine dair eleştiriler aldığını, buna rağmen barış görüşmelerinin devamı için anlaşmanın maddeleri üzerinde tartışılmasını uygun bulduğunu ifade etti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu İsrail’in güvenliğini sağlamak için ileride kurulacak Filistin Devleti’nin sınırları içinde kalacak olan Ürdün Vadisi’nde İsrail askerlerinin görevlerine devam etmesini talep etmişti. Filistin lideri Mahmud Abbas bu talebi reddederek bölgede İsrail askerleri yerine NATO güçlerinin kalmasını önermiş ancak bu teklif Netanyahu tarafından kabul görmemişti. Kerry röportaj sırasında üçüncü bir tampon kuvvetin sorunu çözmede yardımcı olabileceğini belirtti.

Kerry ayrıca taslak anlaşmanın önemini vurgulayarak, “Bu aşamada çözülecek sorunlar bize kalıcı anlaşmanın yolunu açacak. Bu da bizi barışın mümkün olduğu fikrine götürüyor,” dedi. Ancak Kerry iki devletli çözümün uzun soluklu bir süreç olacağını da sözlerine ekledi.

Geçtiğimiz hafta Münih Güvenlik Konferansı’nda, barış görüşmelerinin son bulması halinde İsrail’in bir takım boykotlarla karşı karşıya kalacağıyla ilgili yaptığı yorumlardan dolayı aldığı eleştirilere de değinen Kerry, vefalı bir İsrail destekçisi olduğunu ve sözlerinin çarpıtıldığını vurguladı.