ABD, Iraklı Yahudilerin arşivini iade edecek

Senatodan geçen yasa tasarısıyla ABD, Iraklı Yahudilere ait belgeleri iade edecek

Dünya
12 Şubat 2014 Çarşamba

Geçtiğimiz perşembe günü senatodan oybirliği ile geçen yasa tasarısı ile ABD Dışişleri Bakanlığı’na Iraklı Yahudilere ait arşivin iadesi konusunda Irak hükümeti ile yeniden müzakerelere başlama çağrısında bulunuldu.

Söz konusu yasa tasarısı arşiv niteliğindeki yazılı belgelerin Irak’a iadesi için yeniden müzakerelerin başlatılmasının gerekliliğinin altını çiziyor.

Oybirliği ile senatodan geçen yasa tasarısının amacı Iraklı Yahudilere ait arşivin Irak’a iade edilerek, uzun süreli muhafazasının ve bakımının sağlanacağı, bilim insanları, Iraklı Yahudiler ve Irak soyundan gelenlerin erişebileceği özel bir mekânda saklanması için yeniden anlaşma masasına oturulmasını sağlamak.  

ABD askeri birlikleri büyük kısmı sular altında kalmış olan söz konusu arşivi Irak Gizli Servisi’nin Bağdat’taki merkezinde 2003 senesinde ortaya çıkarmıştı.  Saddam Hüseyin’in emrindeki Iraklı ajanlar diktatörün emriyle Irak Yahudi Cemaati’ne ait arşiv niteliğindeki birçok belgeyi yağmalamıştı. Irak’ taki Geçici Koalisyon Yönetimi ile yapılan anlaşma sonucu arşivden geriye kalanlar ABD’ye götürülmüş ve belgelerin Ulusal Arşiv Birliği’nin başkanlığında uzmanlar tarafından gerekli restorasyon işlemleri yapılmıştı.  Şu an Washington DC’de Ulusal Arşiv binasında sergilenen arşivin haziran ayında iadesi planlanıyor. Ortodoks Birliği, Dünya Yahudi Kongresi, ADL (İftira ve İnkarla Mücadele Birliği), Amerikan Yahudi Komitesi ve Arap Ülkelerindeki Yahudiler için Adalet Komitesi de dâhil olmak üzere birçok Yahudi birliği böyle önemli bir yasa tasarısını geçirdiği için Senato’yu kutladı.