İngiliz milletvekilinin Holokost benzetmesi tepki aldı

İngiliz milletvekili Yasmin Qureshi, parlamentoda yaptığı Holokost benzetmesi üzerine aldığı tepkilerden sonra Holokost ile Gazze’de yaşananlar arasında paralellik kurmak gibi bir niyeti olmadığını belirtti

Dünya
12 Şubat 2014 Çarşamba

İngiltere İşçi Partisi milletvekili Yasmin Qureshi parlamentoda Ortadoğu ile ilgili yapılan görüşmeler sırasında hakaret içeren sözler sarf etmek ve uygunsuz karşılaştırmalar yapmakla suçlanıyor.

İsraillilerin Filistinlilere yaptıklarına uluslararası kamuoyunun yeterince tepki vermediğine dikkat çeken Qureshi, “İsrail milyonlarca Yahudi’nin Soykırım’da ölmesi sonucu kuruldu. Milyonlarca insan evlerinden, topraklarından koparıldı, yaşam hakları ellerinden alındı. İsrail şimdi aynı şeylerin Gazze’de olmasına izin veriyor ve bundan memnuniyet duyuyor,” demişti.

Holokost Educational Trust’ın direktörü Karen Pollock, Qureshi’nin sözlerini sert bir dille kınayarak, “Politikacılarımızın geçmişte ve bugün yaşanan olaylara karşı saygılı ve hassas olmalarını bekliyoruz. Bu tarz çarpıtılırmış ve yanlış yorumların İngiliz siyasetinde yeri yok,” dedi.

Pollock, “Ortadoğu’da yaşananlar duyguların karışmasına neden olabilir ancak Auschwitz-Birkenau Ölüm Kampı’nı ziyaret etmiş, gaz odalarını görmüş birinin bu tarz uygunsuz yorumlar yapması utanç verici,” diyerek sözlerini noktaladı.

Qureshi ise olaylar arasında doğrudan paralellik kurmak gibi bir niyeti olmadığını ve Nazi kamplarını ziyaret etmiş bir kişi olarak bu şekilde davrandığını düşünülmesinden dolayı rahatsız olduğunu belirtti.