‘Osmanlı’da Yahudi Kıyafetleri’ Karaköy´de

‘Osmanlı’da Yahudi Kıyafetleri’ sergisi, genişletilmiş yeni uyarlamasıyla Karaköy’deki 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi’nde ziyaretçilerini bekliyor...

Toplum
12 Şubat 2014 Çarşamba

İlk kez 2001 yılında Şalom Gazetesi’nin katkılarıyla Schneidertempel Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen ve Türk Dışişleri Bakanlığı’nın teşvikleriyle ABD’de sekiz şehirde sergilenen; ‘Osmanlı’da Yahudi Kıyafetleri’ sergisinin küratörlüğünü Silvyo Ovadya yaptı.

Bizans döneminden, 19. yüzyıla dek yetmişe yakın gravür, kartpostal ve fotoğraftan hareketle; dönemin kullanılan renklerine uyarak, tezhip ve minyatür sanatçısı Ruhiefza Verdön, Olcay Çetinok ve Harika Yazıcı tarafından gerçekleştirilen illüstrasyonlardan oluşan sergide birkaç kıyafetin de reprodüksyonları yer alıyor. Bugüne dek sadece bazı özel koleksiyoncuların arşivlerinde bulunan ve bu bağlamda tarihin yaprakları arasında solmaya mahkûm bu ilginç görsel malzemeyi kamuoyuna sunmak; gerek Osmanlı’daki çok kültürlülüğün, gerekse Türkiye topraklarında yaşamlarını sürdüren Yahudi toplumu tarihinin belgelendirilmesi açısından önemli bir işlevi yerine getirmekte.

Birçok gazetecinin ve sanatseverin katıldığı açılışta Silvyo Ovadya yaptığı konuşmada serginin, Osmanlı döneminde yaşamış olan Yahudi Cemaati’nin kültürel tarihleri hakkında kamuoyuna bilgi verme açısından çok önemli bir misyon taşıdığını belirtti. Ayrıca sergilenen eserleri bir albüm oluşturarak belgelemenin gelecek nesillere aktarabilme açısından büyük önemi olduğunu da sözlerine ekledi. Ardından moda tasarımcısı Cemil İpekçi de bir konuşma yaptı. Atalarının Selanik’ten gelen Yahudiler olduğunu belirterek başladığı konuşmasına sanatın bir ibadet olduğunu, bütün desen ve motiflerin çok değerli, farklı anlamlar taşıdığını ve insanlara mesaj verdiğini söyleyerek devam etti.

23 Şubat Pazar gününe dek açık kalacak olan sergi pazartesi – perşembe günleri 10.00-16.00, cuma ve pazar günleri 10.00-14.00 saatleri arasında gezilebilecek.

Adres:

Perçemli Sokak No.1/A, Karaköy 34420 İstanbul

Tel: (0212) 292 6333

Faks: (0212) 244 4474

[email protected]

www.muze500.com