İspanya, Sefarad Yahudilerinin çifte vatandaşlık hakkını onayladı

İspanya Adalet Bakanı Alberto Ruiz-Gallardon, Sefarad Yahudilerine İspanyol kültürünü ve dilini tüm dünyaya yaydıkları için borçlu olduklarını belirtti

Dünya
12 Şubat 2014 Çarşamba

İspanya hükümeti, 1492 yılında ülkeden kovulan Sefarad Yahudileri’nin mevcut bulunan vatandaşlıklarından vazgeçmeden ikinci bir hak olarak İspanyol vatandaşlığı almalarına olanak sağlayan yasa tasarısını cuma günü onayladı.

İspanya Adalet Bakanı Alberto Ruiz-Gallardon İspanya’nın 1492 yılında ülkeden sürgün edilen Sefarad Yahudileri’ne İspanyol kültürü ve dilini dünyaya yaydıkları için bir borçlu olduklarını açıkladı.

Gallardon açıklamasına, “Onaydan geçen yasa tasarısı sadece bu yüz kızartıcı olayın telafi çabası olarak görülmemeli. Bu yasanın aynı zamanda İspanya’nın açık ve çeşitliliğe önem veren bir ülke olduğunu yansıtması açısından tarihi önemi var,” sözleriyle devam etti. İspanya Kraliçesi Isabella ve Kral Ferdinand, Yahudileri ve Müslümanları Katolik olmak veya ülkeyi terk etmek arasında seçime mahkûm bırakmadan önce İspanya’da yaklaşık 300 bin Yahudi yaşıyordu.

Yahudiler’in Hıristiyan ve Müslümanlarla birlikte yaşadığı ve bilimden müziğe, sanattan edebiyata birçok alanda katkıları bulunan Cordoba ve Toledo, günümüzde binlerce turisti çeken başlıca şehirler arasında bulunuyor. Kanun, şu an İsrail, Fransa, ABD, Türkiye, Meksika, Ajantin, Şili gibi ülkelerde yaşayan yaklaşık 3,5 milyon Sefarad Yahudi’sinin vatandaşlık başvurusu yapmasına olanak sağlıyor.

Amerikan Sefarad Federasyonu Başkanı Lynne Winters, İspanyol hükümetinin Sefarad Yahudileri’ne mevcut vatandaşlıklarından vazgeçmek zorunda kalmadan bu hakkı vermiş olmasından dolayı memnuniyet duyduklarını dile getirdi.