İsrail, Arapları teknoloji sektörüne yönlendiriyor

Son zamanlarda İsrail’de üniversite okuyan yüzlerce Arap genç, İsrail’in dünya ekonomisinde çok güçlü olduğu teknoloji sektörünü tercih ediyor.

Dünya
11 Şubat 2014 Salı

Arap toplumunun bugünkü gençleri İsrail teknoloji ekonomisinde hatırı sayılır yerlere geliyorlar.

Bu başarılı mühendislerden biri olan İbrahim Sana  kariyerine İsrail’de kurulu küresel bir teknoloji şirketinde başlamış ve ardından kendi firmasını kurmuş.

Sana 2013 yılında İsrailli bir finans kuruluşu tarafından en başarılı yedi genç girişimciden biri olarak seçildi.

Associated Press’in haberine göre, Arap toplumunun İsrail ekonomisine dahil edilmesinin gelecekteki sosyolojik ve finansal kazanımlarının farkında olan İsrail devleti ve iş dünyası bu konuda gerekli tedbirleri şimdiden alıyor.

Bugün başarılı bir işadamı olan Sana kurduğu organizasyon ile gelecek vaat eden Arap mühendisleri İsrail’de çalışan global şirketlere yönlendiriyor.

Bugün İsrail, yeni teknoloji şirketleri tarafından çölün ortasında bir vaha olarak niteleniyor.

Hatta birçok küresel yatırımcı İsrail’e İngilizce ‘Yeni şirketler ülkesi’  manasına gelen ‘Start-up Nation’ ismini takmış durumda. 

Arapların bugüne kadar İsrail yüksek teknoloji endüstrisinden izole olmalarının birçok siyasi ve sosyolojik sebebi olmasına rağmen, en büyük faktör askerlik.

Örneğin birçok başarılı elektronik şirketinin mühendisleri genellikle üç yıl süren mecburi askerlik hizmetini ordu fabrikalarında yapıyorlar ve bu referans sivil kariyerlerinde pozitif bir etki yapıyor.

Arap toplumu açısından bir diğer  olumsuz faktör ise, gençlerin meslek olarak mühendislik yerine tıp ve eczacılığı tercih etmeleri.

Arap aileler çocuklarının mühendis yerine doktor olmasını tercih ediyor.