Boşanma iznini Facebook baskısı ile aldı

ABD’de kocasından bir türlü boşanma izni alamayan Yahudi dindar kadın sonunda çareyi hikayesini gazetelere ve Facebook’a taşımakta buldu.

Dünya
10 Şubat 2014 Pazartesi

Genç kadının özgürlük mücadelesi için kurduğu Facebook grubu dünya çapında 14.000’in üzerinde takipçi kazandı.

 

 

 New York Times’a da haber olan Gital Dodelson’un boşanma hikayesi bir anda basının ilgi odağı olunca,  kocası Yahudi geleneklerine göre boşanmayı onaması sayılan ‘get vermeyi’ (azad etmek) kabul etti.

Lakewood, New Jersey’de yaşayan 25 yaşındaki Dodelson, kendisi gibi dindar bir aileden gelen   Avraham Meir Weiss ile evlenmiş ve bu beraberlikten bir çocukları olmuştu.

Ancak anlaşamayan çift 2012 yılında  laik mahkeme önünde boşanmış ve yollarını ayırmıştı.

Ancak çift resmen  boşanmalarına rağmen, Weiss ‘get vermeyi’ iki yıldır reddediyordu.

İsrail’den sonra dünyanın en ünlü Yahudi din eğitimi okullarına sahip New Jersey’deki Lakewood Yahudi Cemaati’nin ünlü  ailelerinden  gelen Weiss’in neden fikrini değiştirdiği konusunda kesin bir bilgi olmamakla birlikte eski karısının kamuoyunda yaptığı kampanyanın rolü olduğu söyleniyor. 

Yahudi inancına göre evlilik, hahamlar kurulunun vereceği boşanma kararının yanında,  ancak kocanın kadını azat etmesi ile son bulabiliyor.

Eğer koca eşine yeniden evlenme izni sayılan bu özgürlüğü vermez ise kadın Yahudi dini nikahı ile başka bir erkekle evlenemiyor.